Slutspurt i förhandlingarna

15.12.2004 12:00 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Inkomstpolitiska förhandlingar 2004

Metallarbetarförbundet och Teknologiindustrin kom igår kväll till ett förhandlingsresultat, som gäller metallindustrins kollektivavtal. Avtalet gäller avtalsvillkoren för 120 000 metallarbetare.

Igår nåddes avtal också för bl.a. Postens huvudavtal, Servicefackets hotell- och restaurangbransch och för de statsanställda. Kollektivavtalet för Postförbundets och Posttjänstemännens kommunikations- och logistikbranscher berör cirka 22 000 arbetstagare. Hotell- och restaurangavtalet omfattar 50 000 anställda. Statsfackets avtal omfattar cirka 15 000 FFC-anslutna.

Över 300 000 FFC-anslutna med

I och med de förhandlingsresultat som har uppnåtts i morse omfattas nu 306 000 medlemmar i FFC-anslutna förbund av inpon. Intensiva förhandlingarna förs förbunden emellan ännu idag.

Förbunden har tid för sina tillämpningsförhandlingar till klockan 16 i dag. De flesta förbunden har kallat samman sina beslutande organ tills idag för att ta ställning till eventuella förhandlingsresultat.

FFC:s ordförande Lauri Ihalainen menar nu att det finns förutsättningar för en bred inkomstpolitisk uppgörelse.

- Jag är hoppfull när det gäller tidtabellen. Målet är att också kommunbranschen och handelsbranschen, där förhandlingarna ännu pågår, ska kunna nå ett resultat inom utsatt tid.

Undertecknas på onsdagskvällen

Arbetsmarknadsorganisationernas femklöver sammanträder ikväll klockan 18 för att granska inkomstuppgörelsens omfattning. Arbetsmarknadsorganisationerna är beredda att underteckna den nya inkomstuppgörelsen ikväll kl. 19.30.

FFC:s styrelse sammanträder på eftermiddagen för att se över förhandlingsläget.

Tidtabellen

  • Förbundens tidsfrist tar slut 15.12. kl. 16
  • FFC:s styrelse 15.12. kl. 15.30
  • Kollektivavtalen löper ut 15.2.2005

Förhandlingssituation i de FFC-anslutna förbunden på finska

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.