Skomakarens läst: Strejkrätt och demokrati hör ihop

Vad har Vitryssland, Ryssland och Kina gemensamt? I dessa länder är det inte lätt att ordna en strejk!
10.06.2014 06:00
LÖNTAGAREN
Katja Lehto-Komulainen är chef för internationella ärenden på FFC och SASK:s vice ordförande.

I Ryssland är det visserligen tillåtet att strejka, men endast efter mycket krångliga procedurer. Det är så svårt att det i praktiken är nästintill omöjligt att ordna en laglig strejk. I Vitryssland är det mycket svårt att överhuvudtaget organisera sig fritt, för att inte tala om att ordna normal facklig verksamhet som till exempel strejker. Människor vågar inte organisera sig fritt och därför ansluter de sig hellre till den fackliga organisation som står nära diktatorn Aleksandr Lukasjenko. På det sättet slipper de alla påtryckningar.

Både Ryssland och Vitryssland har ratificerat Internationella arbetsorganisationen ILO:s kärnkonvention nummer 87 om organisationsfrihet och nummer 98 om fri förhandlingsrätt. Vitryssland har inte följt konventionernas förpliktelser och situationen kommer att granskas under Internationella arbetskonferensen i juni.

I Kina förbjöd grundlagen tidigare alla strejker. Numera är det lagligt att ordna en strejk, men i grund och botten vill man i Kina undvika allt som bryter harmonin på arbetsplatserna. Kina har varken ratificerat konvention 87 eller 98.

Världsfacket IFS (ITUC på engelska) publicerar fakta om hur organisationsrätten och förhandlingsrätten uppfylls runtom i världen. Det är värt att bekanta sig med publikationen på nätet. På IFS kongress som nyligen hölls i Berlin tog man upp många allvarliga fall – också brott mot strejkrätten.

Konvention 87 om organisationsfrihet godkändes av Internationella arbetskonferensen 1948. Finland ratificerade konventionen året därpå. Konvention 98 om förhandlingsrätt godkändes 1949 och ratificerades av Finland 1951. ILO:s oberoende experter följer med hur konventionerna tillämpas. Det räcker nämligen inte med att ett land ratificerar en konvention, man måste också följa den. Det gör inte Vitryssland.

ILO grundades 1919 i samband med Versaillesfreden. ILO:s stadga grundar sig på lärdom från första världskriget – ”fred utan rättvisa är inte fred som varar”. ILO har redan från 1920-talet godkänt organisationsfrihet med rätt att strejka, även om själva konventionen godkändes först senare.

I samband med stora förändringar i samhället kan man se vad demokrati och icke-demokrati betyder. Har ett land ”råd” att ge sina medborgare rätt att förhandla kollektivt och strejka. I Polen började facket Solidarność på 80-talet protestera mot den dåvarande regimen genom att ordna strejker. Man fick uppbackning också av den internationella arbetsgivarsidan inom ILO eftersom Polen hade ratificerat ILO:s konvention 87. Det handlade om frihet och demokrati!

Katja Lehto-Komulainen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.