Skomakarens läst: Se först hur ramavtalet funkar

Sommaren har gått. Fast vädret kanske inte var det bästa man hade hoppats så var min sommar i alla fall ganska bra. Jag brukar segla under min semester, men den här sommaren var lite osäkrare än tidigare.
18.09.2012 06:00
LÖNTAGAREN
Nikolas Elomaa är intressebevakningsdirektör på FFC

Motorn hade problem och jag kunde inte lita på den. Det var spännande då jag inte visste när, var och hur den skulle säga upp kontraktet med mig och sluta funka. Alla som rör sig på sjön vet ju att det värsta aldrig händer under soliga dagar och med svag medvind, utan mitt i natten, med förskräckliga vågor i farliga vatten ... Men det hände – lyckligtvis – ingenting farligt. I slutet av sommaren tog jag beslutet att i alla fall skaffa en ny motor till båten. Det var inte svårt, bara dyrt ...

Under de senaste veckorna har många tyckt att det ett år gamla ramavtalet inte är bra. Teknologiindustrin har gått ut med hot om att de skulle vilja säga upp kollektivavtalet med Metallförbundet. Grunden för det är att det inte funkar som de skulle ha velat. Det är för dyrt och alltför lite flexibelt för arbetsgivarna. Slutligen, efter förhandlingar, sade ingen upp avtalet. Själv är jag bara förundrad över varför arbetsgivaren tog upp hela saken.

Ramavtalet och kollektivavtalen på alla sektorer har varit i kraft nu i ett år. Alla var eniga om att något av det bästa var att få avtal för två  år och på så sätt skapa stabilitet på arbetsmarknaden. Och det har det gjort. Det råder arbetsfred på alla sektorer och nu har olika sektorer möjlighet att bygga något nytt tillsammans i stället att förhandla om löner varje månad. Jag undrar varför arbetsgivaren i teknologibranschen vill riva ner stabilitet och öppna dörren för strid och oroligheter.

Jag skaffade motorn för att veta att den funkar i alla väder och att jag kan lita på den. Jag ska inte hacka på motorn med hammare bara för att testa om den går sönder. Samma sak gäller ramavtalet. Låt oss se nu hurudana resultat vi kan vi nå med det, låt ramavtalet funka i fred så länge det är i kraft. Det behövs i alla fall analyseras  nästa år hur det har funkat och vad som kommer att hända under nästa förhandlingsrunda!

Nikolas Elomaa

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.