Skomakarens läst: The Highwaymen ... och Lasse Laatunen

Alla har hört namnen Johnny Cash, Willie Nelson och Kris Kristofferson. De otroliga cowboymännen, countrystjärnorna som i tiotals år gjorde låtar om den djupa södern! Men visste ni att de hade en gemensam grupp som hette The Highwaymen? Trots att de alla redan var kändisar, tyckte de att det skulle vara roligt och nyttigt att göra någonting tillsammans.
12.02.2013 06:30
LÖNTAGAREN
Nikolas Elomaa är intressebevakningsdirektör på FFC.

Och det gjorde de: Om du kollar Youtube och skriver ”The Highwaymen” kan du lyssna på en färsk version av Jimmy Webbs sång. Och den är bara så bra!

Det här sättet att plocka gamla stjärnor för att göra någonting nytt är bekant även idag ... men i EK! Alla vet att EK:s förra vd fick sparken och att vice vd:n och arbetsmarknadschefen Jukka Ahtela samtidigt var tvungen att lämna sin post. Alla kommer ihåg att den berömda frågan om rätten till tre dagars utbildning inte accepterades i EK:s styrelse. Men som vi i facket vet – vi vill ha de tre dagar som vi har kommit överens om i ramavtalet.

Lasse Laatunen, ”EK:s kung”, hoppade till rodret för att styra skeppet som kallas EK i hamn ... med utbildningsrätt! Laatunen hade redan för länge sedan flyttat över sin know how till yngre generationer. När nöden var som störst krävde EK:s nya ledning, Jyri Häkämies och Ilpo Kokkila, att Laatunen skulle komma tillbaka för att hjälpa EK att komma ut ur återvändsgränden. Laatunen lovade att komma ut med en ny lösning på frågan om utbildningsrätten.

Laatunen lockade dit tv och tidningar för att skriva och berätta om de nya idéer han hade för att lösa svårigheterna mellan arbetsmarknadsparterna. Vi förundrades över att Laatunen först talade om sin lösning för media och först därefter för oss. Men ”kungen” visste troligen att det här var rätt sätt att föra processen vidare. FFC ansåg att hans idé inte var tillräckligt bra och det utnyttjade arbetsgivaren. Det var åtminstone bra att vi igen kunde börja förhandla om saken!

Det viktigaste härnäst är att försöka lösa frågan om utbildningsdagarna. Facket är inte villigt att förhandla om någonting annat innan vi har hittat en lösning på det här. Och det vet EK och Laatunen också. Jag tror att resultatet kommer att bli lite annorlunda än The Highwaymens hit. Men jag är säker på att de erfarna förhandlarna känner hur känslosam situationen är. Och jag är säker på att vi till slut kan se att alla arbetstagare har rätt till kunnande i arbetslivet samt att lite äldre arbetstagare har rätt att öka sin arbetsförmåga genom ny lagstiftning. Men jag är inte säker på att Laatunen kan sjunga country!

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.