Skomakarens läst: Hälsningar från ILO – Finland har många styrkor

Det var med stor glädje jag bevittnade ILO:s generalsekreterare Guy Ryders besök i Finland i slutet av november. Han var inbjuden av arbetsminister Lauri Ihalainen. Senast generalsekreteraren för Internationella arbetsorganisationen ILO var här var för 15 år sedan då Juan Somavia besökte Finland.
16.12.2014 06:00
LÖNTAGAREN
Katja Lehto-Komulainen är chef för internationella ärenden på FFC och SASK:s vice ordförande.

Under sitt besök berömde Guy Ryder Finlands många styrkor. Speciellt nämnde han konsensus- och trepartssystemet. Genom konsensus har man i Finland nått långt, anser han. Han berömde våra goda förhandlingsförhållanden samt vår arbetsmarknadskultur som bygger på dialog. Konsensus och dialog är inte självklarheter. Tvärtom, det är något som är sällsynt i många av ILO:s 185 medlemsländer.

Till ILO:s viktigaste uppgifter hör att godkänna nya konventioner för miniminivåer i arbetslivet och att kontrollera att dessa respekteras. Guy Ryder berömde Finland för att vårt land hör till dem som har ratificerat flest av ILO:s konventioner. Han berömde också Finland för att vi är bra på att följa konventionerna efter att vi har godkänt dem.

Det finns 200 miljoner arbetslösa i världen och 26 miljoner av dem finns i Europa. Guy Ryder föreslog att ILO borde tillsätta en ny världskommission för sysselsättning. ILO strävar efter ”decent work” eller ”anständigt arbete” – att vi ska få fler och bättre arbetsplatser. ILO hade tidigare en världskommission som koncentrerade sig på globaliseringen och som leddes av Finlands dåvarande president Tarja Halonen.

En ny världskommission borde fokusera på hur man kunde få mer anständigt arbete. De nya jobben ska inte bygga på barnarbete, tvångsarbete, diskriminering eller brott mot de fackliga rättigheterna, det vill säga organiseringsfrihet och rätten att förhandla kollektivt. Alla borde kunna leva på sin lön.

Även de rika G20-länderna har poängterat att man ska eftersträva jobb av god kvalitet. Enligt Guy Ryder borde man i hela världen skapa 42 miljoner nya jobb årligen för att sysselsätta de nya människor som kommer ut på arbetsmarknaden.

Ryder sa också att trenden visar att lönerna har sjunkit under en längre period, vilket har negativa effekter i form av växande ojämlikhet. Han påpekade att även Internationella valutafonden IMF nyligen har uttalat sig om att växande ojämlikhet med ökande inkomstklyftor i viss mån har negativa följder. Man har börjat förstå i vilken hög grad vi slösar med resurser när folk är utan jobb och utan tillräckliga inkomster.

Konecranes huvudförtroendeman Pasi Karttunen höll ett bra tal på seminariet som organiserades under Guy Ryders besök. Han föreslog globala företagsråd och undrade varför inga finska företag har nått ett globalt avtal med det globala facket, trots att många utländska företag redan har gjort det. Han ansåg att det här kunde vara ett område där Finland går i fronten.

Katja Lehto-Komulainen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.