Skatteövervakningen av kapitalinkomster läcker

Det talas mycket om grå ekonomi, men en av dess dimensioner har mer sällan diskuterats. Det gäller värdepappersinnehav och möjligheten att dölja detta innehav.
10.04.2012 09:00
LÖNTAGAREN

Möjligheten att dölja värdepappersinnehav gör det lätt att kringgå skatt både för finländska och utländska investerare. En undersökning som riksdagens revisionsutskott låtit göra visar att högst var åttonde euro som fås av investeringsverksamhet uppges för skattemyndigheterna. Den grå ekonomins andel är således nästan 90 procent. Skatteförlusten uppskattades år 2008 till 500–800 miljoner euro per år.

FFC har föreslagit att anonymiteten gällande värdepappersinnehav slopas. Detta skulle förbättra skattemyndigheternas övervakningsmöjligheter och förhindra skattebrottslighet och eventuell penningtvätt.

En reform av värdepappersmarknadslagen har skrivits in i regeringsprogrammet och i samband med denna reform bör man ta ställning också till möjligheten att dölja värdepappersinnehav. Den arbetsgrupp som har diskuterat reformen föreslog inte att anonymiteten gällande värdepappersinnehav ska slopas.

Regeringsprogrammet tar inte direkt ställning till frågan, utan där sägs endast att man ska se till att myndigheternas möjligheter att få uppgifter är tillräckliga. Vidare ser regeringen det som viktigt att ägandet på värdepappersmarknaden i fortsättningen är minst lika offentligt och transparent som för närvarande. Det är inte mycket lovat, men vi bör vara alerta och se till att åtminstone detta löfte infrias.

Pirjo Pajunen
Översättning Christina Tallberg

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.