Skatte- och investeringspaket från staten

01.12.2004 09:52 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Viialainen Matti

Regeringen lade igår fram ett skatte- och investeringspaket som är ägnat att komplettera en kommande helhetsuppgörelse. Regeringen lättar inkomstbeskattningen med 1,3 miljarder euro under åren 2005-2007. Tyngdpunkten i skattelättnaderna läggs på småinkomsttagarna, i enlighet med FFC:s krav. Regeringen förbinder sig samtidigt att kompensera kommunerna för de förluster skattesänkningarna medför.

Förutsättningar för förbättrad sysselsättning

FFC:s biträdande chef Matti Viialainen säger att regeringens skatte- och investeringspaket motsvarar de åtgärder som inkomstuppgörelsen förutsätter av statsmakten.

- Skattebesluten stöder tillväxt i köpkraften. De infrastrukturprojekt som ingår i paketet skapar förutsättningar att investera i hemlandet och förbättrar därmed sysselsättningen, konstaterar Viialainen.

Investeringspaketet innehåller bl.a. järnvägs- och landsvägsprojekt. Av de projekt FFC har talat för förverkligas bl.a. Lahtis-Luumäkibanan och motorvägen mellan Imatra och Villmanstrand.

Paketet innehåller också extra anslag för forskning och produktutveckling, liksom satsningar på kompetensen. Extra resurser utlovas också för att bekämpa den grå ekonomin, i enlighet med den överenskommelse arbetsgivare och arbetstagare nådde på måndagsmorgonen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.