Skälig lön högst på önskelistan

Ekonomiskt har damlandslagsspelaren Emmi Alanen inte förutsättningar att vara fotbollsspelare på heltid, men idrottsligt är hon tvungen. Förberedelserna inför sommarens EM-turnering gör att hon inte hinner jobba ens på deltid.
11.06.2013 09:30
LÖNTAGAREN

– I Finland är inte damfotboll en tillräckligt stor sport för att man ska kunna försörja sig på den. Så vitt jag vet är det bara i Åland United det finns heltidsproffs. De allra flesta är tvungna att jobba vid sidan om, säger den 22-åriga anfallaren Emmi Alanen som spelar i Karlebylaget KF10 i damligan.

Det senaste året har Emmi haft ett bankjobb fyra timmar per dag, men nu har hon precis inlett sin heltidssatsning på fotboll.

– Jag får hoppas att jag inte går i konkurs. Men det skulle inte ens vara möjligt för mig att jobba nu. Det är knappast någon som vill anställa mig om jag bara kan jobba en och en halv vecka under hela sommaren, säger hon.

Fotbolls-EM för damer avgörs den 10–29 juli i Sverige. Före det väntar bland annat två träningsläger. Dessutom är damligan i full gång. KF10 från Karleby, som tränas av den förra landslagslotsen Michael Käld, ligger för tillfället mitt i tabellen. I fjol var det just en mittenplacering, femte plats, som blev slutsaldot.

Ekonomin för de spelare som inte får en skälig heltidslön av sina klubbar är alltså ansträngd. Spelarna i damlandslaget får en liten ersättning från Bollförbundet för träningslägren och en del spelare fick i våras stipendier så att de ska kunna koncentrera sig på fotbollen. Men det är ändå svårt att försörja sig.

– Jag skulle vilja vara heltidsproffs i framtiden, men vet inte om det är möjligt. EM-turneringen är en ypperlig chans att visa upp sig, och den kan öppna nya dörrar. Själv skulle jag gärna spela i Sverige där man kan försörja sig som fotbollsspelare. Ligan är bra och kulturen och livsstilen är lik den finländska, så det kunde vara ett bra första steg, säger Emmi.

Vill jobba med idrottare

Någon annan utbildning än studentexamen har Emmi Alanen inte. Hon konstaterar att det är svårt för lagidrottare att kombinera idrotten med studier.

– Jag skulle gärna jobba med idrottare efter min egen spelarkarriär. Problemet är att man inte kan studera de branscher jag är intresserad av på sådana orter där det finns bra damlag. Jag har varit tvungen att välja och jag har valt fotbollen.

Hon känner ändå många som jobbar eller studerar parallellt med spelandet.

– Många gör alla tre samtidigt och jag lyfter verkligen på hatten för dem, säger Emmi som debuterade i fotbollsligan för Jakobstadslaget FC United 2007 och spelade sin första landskamp i VM-kvalet mot Portugal sommaren 2010.

Spelarföreningen JPY har Emmi Alanen inte personligen behövt hjälp av, men hon vet andra som har fått hjälp. Hon konstaterar att det är viktigt att också idrottarna har en organisation som sköter intressebevakningen.

– Som jag ser det är det viktigaste att vi damfotbollsspelare får ekonomiska förutsättningar att satsa på sporten. Damfotbollen har visserligen fått högre anseende de senaste åren, men vi är inte ännu på en sådan nivå att vi skulle kunna försörja oss på sporten. Tyvärr jämför man allt för ofta damfotboll med herrfotboll, trots att det handlar om två helt olika grenar, säger Emmi Alanen.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.