Skaffa nätverk som ung

Antti Lahtinen skaffade sig ett gott rykte under praktikperioderna. Efter militärtjänstgöringen fick han två arbetserbjudanden att välja mellan och som 20-åring är han nu fast anställd vid ett byggföretag.
09.09.2014 07:00
LÖNTAGAREN
I sitt nuvarande jobb sätter Antti Lahtinen in fönster och dörrar, men han reparerar också tak.

Efter åttonde klassen fick Jyväskyläbon Antti Lahtinen sommarjobb på ett takläggningsföretag. Där började hans arbetskarriär, och hans nätverk har haft stor betydelse för fortsättningen.

När Antti behövde praktik för sina studier som husbyggare rekommenderade hans tidigare sommararbetsgivare honom för en bekant. Antti Lahtinen genomförde båda sina praktikperioder i dennes byggfirma och fick lära sig mycket. Vid sidan av skolan jobbade han på kvällarna på ett jobb han fått via skolan.

När Antti blev färdig i fjol fick han under försommaren arbete på ett företag som installerar fönster och dörrar. I juli 2013 ryckte han in i militären vid Tikkakoski i Jyväskylä, där han utbildades till sanitetsunderofficer. I juni i år blev han hemförlovad.

Antti Lahtinen hade då en bättre sits än många nyutexaminerade – två av hans tidigare arbetsgivare hade erbjudit honom jobb. Han fastnade för erbjudandet från Pintasiisti, där han jobbat sommaren innan. Ursprungligen var det frågan om ett visstidsjobb, men vid förhandlingarna om arbetsavtalet blev det klart att han fick fast anställning.

Arbetsmotivationen var hög efter året i armén.

– Nu får jag jobba med något viktigt! Arbetsuppgifterna har varit varierande, säger Antti.

Det har också hänt annat i hans liv som får honom att le. Han gifte sig i somras.

Viljan att lära sig driver framåt

Antti Lahtinens historia är ett bra exempel på hur framtida yrkesmän och -kvinnor skaffar sig ett gott rykte under praktikperioderna. Antti tror att arbetsgivarna uppskattar att de unga har rätt inställning och vilja att lära sig nytt.

– De närmaste cheferna får reda på det mesta. Till exempel om praktikanterna jobbar för halv maskin eller om de faktiskt satsar på att göra ett bra jobb.

Det är bra för dem som söker arbete att komma ihåg att många jobb inte alls utannonseras. Antti har aldrig sänt in en officiell arbetsansökan. Sitt nuvarande jobb fick han efter att en kompis som var arbetsledare rekommenderade honom.

Antti Lahtinen kände en stor lättnad när han fick fast anställning, för nu kan han se framtiden an med tillförsikt. Han tänker jobba åtminstone ett år som timmerman och vidga sitt kunnande.

I framtiden börjar han kanske studera inom akutvårdsbranschen, eller så grundar han en egen firma. Han har också en dröm som han vill förverkliga på sin hemort i mellersta Finland.

– Min dröm är att bygga ett eget hus någon gång i framtiden.

Minna Kurvinen (översättning: Christina Tallberg)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.