Ska du börja jobba? Jobbinfo för unga hjälper

En ny avgiftsfri rådgivning för unga som börjar jobba öppnades på måndagen. Jobbinfo för unga ger råd bland annat om arbetsavtal, löner och arbetstider.
13.09.2013 13:21
FFC, AKAVA och STTK
Nyhet Arbetsliv
Rådgivaren Juha Koskinen

Unga kan ta kontakt med jobbinfon redan innan de börjar jobba.

– Det är bra att på förhand ta reda på minimilönen inom branschen, ersättningar för kvälls- och veckoslutsarbete samt arbetstiden och rätten till semester. När man känner till spelreglerna behöver man inte vara nervös när man börjar på ett nytt jobb, säger rådgivaren Juha Koskinen på Jobbinfo för unga.

Bakom rådgivningstjänsten står löntagarorganisationerna FFC, STTK och Akava. Med Jobbinfo för unga vill organisationerna göra det lättare för de unga att gå ut i arbetslivet, förhindra utslagning och stödja genomförandet av ungdomsgarantin som utvidgades vid årsskiftet.

Jobbinfo för unga är också en del av Yles kampanj Unga. Nu! Kampanjen sporrar och sammanför finländare att arbeta mot utslagning av unga.

Råd per telefon eller på nätet

Jobbinfo för unga är öppen till den 1 november. Rådgivningen är öppen måndag till fredag klockan 9–15 på nummer 0800 179 279 och adressen www.duuni-info.fi. Frågor kan ställas på svenska, finska eller engelska. Man behöver inte uppge sitt namn när man ringer till rådgivningen.

På Facebook kan man diskutera på adressen www.facebook.com/duuniinfo. Jobbinfo för unga-banners kan laddas ner på adressen www.duuni-info.fi.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.