Sari trivs med nya utmaningar

– Jag tycker om att ha flera bollar i luften samtidigt, säger donarbloggaren Sari Yliaho. Hon sadlade om och blev personlig assistent, men trots branschbytet är hon fortfarande aktiv i Träfacket.
11.04.2014 14:31
LÖNTAGAREN
Som personlig assistent hjälper Sari Yliaho till med olika sysslor i vardagen.

I drygt ett år har Sari Yliaho jobbat som personlig assistent hos en rullstolsburen person i Nykarleby.

– Jag vårdar inte, utan jag assisterar personen i hans vardag. Jag lagar mat, kör bil och sköter olika vardagssysslor – nu har jag till exempel planterat vårlökar, berättar Sari.

Den personliga assistenten jobbar utgående från klientens behov, men Sari konstaterar att det med tiden har blivit lättare att själv ta initiativ.

– Efter hand märker du själv vad som behöver göras och när du ska erbjuda hjälp. Vi har lätt att kommunicera med varandra.

Sari jobbar fem dagar i veckan, sju timmar per dag, men schemat är oregelbundet.

– Ibland jobbar jag morgon, ibland kväll. Jag tycker att det är bra att det varierar, men det är klart att det också finns vissa nackdelar.

Sari bor i Bäckby i Pedersöre, så resan till och från jobbet blir sammanlagt 76 kilometer per dag.

– Det är ganska bra. I det här yrket är det inte bra att bo för nära, till exempel i grannhuset.

Inhoppare på pälsfarm

Trots att hon jobbar som personlig assistent är Sari medlem i Trä- och specialbranschernas förbund och ordförande i fackavdelning 114, Jakobstadsnejdens Träarbetare. Det är nämligen inom träbranschen hon har sin bakgrund.

– Om det inte var för gänget i fackavdelningen skulle det vara lätt att byta förbund.

Sari jobbade på Esse Möbel i sex och ett halvt år och därefter som båtinredningstapetserare på Essma i sju år.

– Sedan tänkte jag att det var dags att byta. En kort tid, ett knappt år, jobbade jag på ett köksinredningsföretag, men det blev inte riktigt vad jag hade tänkt mig, medger hon.

Därför höll hon utkik efter nya jobb och då hon såg att det var en person som behövde en personlig assistent tyckte hon att det var dags att byta yrke igen.

Sari jobbar ändå deltid inom Träfackets avtalsområde. Sedan några år tillbaka är hon inhoppare och säsongsarbetare på en pälsfarm.

– Jag hoppar in till exempel när det är pälsningstider före jul, när djuren ska vaccineras eller när det är parningstider. Det går bra att koordinera med det här jobbet, och personen som jag assisterar har erfarenhet från arbetslivet så han förstår. Arbetsatmosfären på pälsfarmen är jättebra och det är också trevligt att jobba utomhus.

Våga hoppa av ekorrhjulet

Sari beskriver sig själv som framåtsträvande och öppen för nya utmaningar.

– Jag tycker om att ha flera bollar i luften samtidigt, men jag borde kanske också kunna hejda mig. Jag säger ”ja” lite för ofta, men då får man stå sitt kast.

Sari uppmanar dem som känner att de har fastnat i ekorrhjulet att våga ta sig an nya utmaningar. Man behöver inte göra så drastiska förändringar, utan till en början kan man kanske pröva på jobbet som inhoppare.

– Det lönar sig verkligen att pröva om man har möjlighet och är motiverad. Det är berikande att ha erfarenhet från olika branscher, men man måste vara utåtriktad och kanske rentav framfusig för att ta sig fram.

Ibland kan det räcka med att känna sig för bara genom att skicka in arbetsansökningar. Även om man inte blir vald kan självförtroendet få sig en skjuts framåt om man blir kallad till intervju.

– Jag sökte först ett annat jobb där jag var en av tre personer som kallades till intervju. Det triggar igång en då man vet att man blir tvåa av 70 sökande.

I osäkra ekonomiska tider är det alltid bra att känna till hur jobbsökarmarknaden fungerar och att ha erfarenhet av anställningsintervjuer.

Jonny Smeds

Läs Saris inlägg i Donarbloggen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.