Så här gick det till när 21 personer dog i arbetsolyckor

Löntagaren har sammanställt information om vad som hände i de 21 arbetsolyckorna med dödlig utgång i fjol. Listan grundar sig på den sammanställning som Olycksfallsförsäkringscentralen gör, och har kompletterats med uppgifter i bland annat media.
15.02.2017 08:00
LÖNTAGAREN

1. Krossades av grävmaskinsskopa

Den 11 januari: Vid ett småhusbygge i Esbo höll man på att lägga grus runt husgrunden med en minigrävmaskin. Marken sluttade och gav plötsligt vika under grävmaskinen. Samtidigt stod en byggnadsarbetare vid husväggen och när grävmaskinen stjälpte träffades han i huvudet av grävmaskinsarmen. Den 62-åriga byggnadsarbetaren klämdes ihjäl mellan armen och husgrunden. Båda han och grävmaskinsföraren var mycket erfarna.

2. Fick torvlasten över sig

Den 6 februari: En 58-årig, erfaren långtradarförare skulle lossa en torvlast, men hade backat in i hallen snett och kom därför inte åt lossningsmekanismen från sidan av släpet. I stället stod föraren bakom släpet och när lossningsmekanismen släppte ut torven öppnades dörrarna så fort att de träffade föraren som föll till marken. Därefter fortsatte lossningsmekanismen automatiskt att tömma släpet så att mannen klämdes eller kvävdes ihjäl under lasten. Ingen annan arbetade på olycksplatsen vid tidpunkten och mannen hittades först flera timmar senare.

3. Klämdes ihjäl under truckgaffel

Den 8 februari: En man som var anställd av ett estniskt bemanningsföretag reparerade gaffelmekanismen på en motviktstruck i Gustavs. Mannen hade inte satt något stöd under gaffeln, som var upplyft. Uppenbarligen begick den erfarne mekanikern ett misstag som fick hydraulvätskan att spruta ut och gaffeln att rasa till marken. Gaffeln träffade mannen i huvudet och han dog troligtvis omedelbart.

4. Långtradarförare omkom i trafikolycka

Den 10 februari: En långtradare som var lastad med foder körde av vägen i en brant kurva i Orivesi. Långtradaren stjälpte och föraren kom i kläm i hytten. Mannen som var född på 1950-talet omkom.

5. Klämdes ihjäl under lastbilshytten

Den 22 februari: Ägaren till ett transportföretag hade stannat sin långtradare vid vägrenen i Alavieska. Antagligen skulle han kontrollera något i motorutrymmet, för han hade tippat upp hytten och sträckt sig in mellan hytten och däcket. Luftfjädringen som höll hytten uppe gick uppenbarligen sönder och hytten föll ner på föraren.

6. Sågarbetare klämdes ihjäl

Den 7 mars: En man född 1962 omkom i en arbetsolycka vid ett sågföretag i Storå. Han arbetade i torkanläggningen när han kom i kläm mellan en trävarukälke och torkningsugnens vägg. Kälkarna går på räls och ska egentligen styras från en ledningscentral, men man hade kopplat om systemet så att kälkarna kunde röra sig utan att man tryckte på startknappen. Mannens kläder hade uppenbarligen fastnat i en utstickande del av en brädhög i torkanläggningen.

7. Blev påkörd av sitt eget fordon

Den 23 mars: En hjullastarförare arbetade ensam vid ett grustag. Växeln låg i friläge i en svagt sluttande nedförsbacke och av okänd anledning började hjullastaren rulla framåt så att föraren klämdes ihjäl under sin arbetsmaskin.

8. Målare klämdes ihjäl på varvet

Den 30 april: En målare som arbetade i en skylift på Helsingforsvarvet omkom vid halvniotiden på kvällen. Mannen, som var i medelåldern, klämdes ihjäl mellan skyliftens skyddskorg och skrovet till ett fartyg som höll på att byggas. Målaren hade försökt manövrera in skyliften i ett trångt utrymme och antingen begick han ett misstag eller också drabbades skyliften av ett tekniskt fel. Trots att han snabbt fick första hjälpen omkom mannen på olycksplatsen.

9. Massör klämdes ihjäl

Den 2 maj: En massör kom av okänd anledning i kläm under ett elektiskt massagebord på en kiropraktormottagning i Helsingfors. Kvinnan omkom av sina skador.

10. Klämdes ihjäl mellan lastbil och släp

Den 11 maj: En långtradarförare klämdes ihjäl mellan bilen och släpet i Haapavesi. Han höll på att koppla på släpet när det plötsligt började rulla, troligen på grund av att marken sluttade mot lastbilen. Föraren omkom omedelbart.

11. Pappersarbetare klämdes ihjäl

Den 17 maj: På efternatten bröt en brand ut i en infratork på en pappersfabrik i Jämsä. Platsen där branden bröt ut var svårtillgänglig och när en erfaren pappersarbetare försökte släcka branden klämdes han ihjäl mellan två balkar.

12. Polis blev skjuten i ryggen

Den 17 juni: Sent på kvällen skulle fyra poliser ta sig in i ett hus i Vichtis där man misstänkte att det fanns en beväpnad man. Mannen sköt mot poliserna med ett stormgevär och en av dem träffades. En annan av poliserna, en äldre konstapel i 30-årsåldern, försökte hjälpa sin skadade arbetskamrat när han själv blev skjuten i ryggen och omkom.

13. Klämdes ihjäl under släpvagnsramp

Den 11 juli: En erfaren metallarbetare höll uppenbarligen på att modifiera en släpvagn med en uppfällbar körramp. Mannen arbetade ensam och när rampen plötsligt lossnade klämdes han ihjäl.

14. Påkörd av hjullastare

Den 19 september: Produktionschefen vid en komposteringsanläggning i Nurmijärvi skulle föra en papplåda till kartonginsamlingen när han blev påkörd av en hjullastare. För att ta sig till kartonginsamlingen från kontrollrummet passerade den 50-åriga mannen en dörröppning som användes av arbetsmaskinerna vid anläggningen. Samtidigt höll en hjullastarförare på att köra in komposterbart material i hallen. Hjullastaren var på väg ut genom dörröppningen när produktionschefen gick ut rakt framför arbetsmaskinen. På grund av den stora skopan kunde hjullastarföraren inte se produktionschefen, utan han märkte att något var fel först när produktionschefen hade klämts ihjäl under hjulen. Produktionschefen och hjullastarföraren var de enda personerna vid anläggningen när olyckan skedde och båda hade flera års erfarenhet.

15. Påkörd av truck i hamnen

Den 4 oktober: En ung man som arbetade på Mussalo hamnområde i Kotka gick längs en rutt som truckarna använder när han blev påkörd av en grensletruck. Mannen var född 1988 och omkom omedelbart. Enligt polisen var truckens hastighet under 30 km/h.

16. Klämdes ihjäl under fallande last

Den 18 oktober: Halv åtta på morgonen lossade en lastbilsförare från Karleby sin last vid ett metallföretag i Kalajoki. Lasten bestod av flera meter långa och ungefär tusen kilo tunga järnrör. Den knappt 60-åriga mannen hade öppnat flaket på den ena sidan och när han lossade på spännbanden som höll lasten på plats föll två av de tunga järnrören från flaket. Fabrikens truckförare hade inte ännu hunnit köra fram till lastbilsflaket och lastbilsföraren klämdes ihjäl under ett av rören.

17. Fiskare drunknade

Den 22 oktober: En anställd fiskare föll av okänd anledning ur sin båt och drunknade. Fiskaren arbetade ensam och det fanns inga vittnen till olyckan.

18. Gränsbevakare drunknade

Den 9 november: En tvåmannapatrull från gränsbevakningsstationen i Kuusamo var ute på ett arbetsuppdrag längs gränsen mot Ryssland. Gränsbevakarna rörde sig med snöskotrar och korsade en sjö när isen brast under den ena av dem. Både gränsbevakaren och snöskotern gick genom isen och trots ett stort räddningspådrag avled gränsbevakaren på olycksplatsen.

19. Klämdes ihjäl när grävmaskinen stjälpte

Den 21 november: En företagare omkom på en jordtipp i Seinäjoki. Företagaren satt i en grävmaskin när den stjälpte nedför en brant sluttning. Föraren klämdes ihjäl i hytten. Körbanan var hal och lerig vid tidpunkten för olyckan.

20. Grävmaskin föll 25 meter i gruva

Den 15 december: En grävmaskinsförare omkom vid guldgruvan i Kittilä när grävmaskinen föll 25 meter längs ett schakt. Enligt företaget skedde olyckan 325 meter under jorden. Grävmaskinsföraren var anställd av en lokal entreprenör.

21. Målare dog i brand

Den 30 december: En explosionsartad brand bröt ut i måleriet på en metallverkstad i Taivalkoski. En målare skadades allvarligt i branden och han omkom följande dag av sina skador. Lösningsmedel förvarades i en tunna i måleriet. När lösningsmedlet av okänd anledning antändes orsakade det en kraftig explosion.

Källa: Listan baserar sig på den uppföljning som Olycksfallsförsäkringscentralen gör. Kompletterande uppgifter har hämtats ur polisens och gränsbevakningsväsendets pressmeddelanden samt ur nyhetsartiklar från FNB, Yle, Helsingin Sanomat, MTV, Ilta-Sanomat och Iltalehti.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.