Risto Elonen, ny ordförande för Lokmannaförbundet

20.05.2001 15:01 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Risto Elonen, 42, är ordförande för Lokmannaförbundet sedan den 10 maj. Han efterträdde Markku Hannola som gick i pension efter åtta år på ordförandeposten.

Risto Elonen konstaterar att han som huvudförtroendeman i tre år jobbat i så nära samarbete med ordföranden att han är insatt i ordförandejobbet.

- Men visst blir det en del nytt att fundera på i varje fall, säger Elonen, född i Sagu men bosatt i Reso.

Samtliga val vid Lokmannaförbundets fullmäktiges valmöte den 10-11 maj var enhälliga. I fullständig endräkt drogs också riktlinjerna för förbundets verksamhet upp.

Järnvägsnätet kräver underhåll snabbt

Den stora frågan för Lokmannaförbundet just nu är vilken framtiden är för järnvägen i Finland. Blir det fri konkurrens eller inte? Och hur länge pallar järnvägsnätet om inte rejäla satsningar görs på underhållet?

- Tjänstekollektivavtal kan förbundet nog ingå med vilken arbetsgivare som helst. Men det är dags att fundera på hur vi ska ha det, poängterar ordförande Elonen.

Han påpekar att järnvägsnätet nu kräver ordentligt grundunderhåll om trafiken ska löpa också i framtiden. För det behövs pengar, stora pengar. Om ingen satsning görs kan VR råka ut för mindre trevliga överraskningar redan inom några år.

Elonen jobbade själv som lokförare fram till 1993, varefter han ägnade sig åt arbetarskydd före sin period som huvudförtroendeman. Han ser plankorsningarna som den verkligt stora arbetarskyddsfrågan för de 2 000 medlemmarna, samtliga för övrigt män.

- VR planerar att åtgärda 60 plankorsningar men de reserverade medlen är alltför små. Vi hinner nog passera år 2010 innan det programmet är klart. Och efter det återstår ännu drygt tusen plankorsningar, konstaterar han torrt.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.