Resultat i pensionstvisten

11.03.2009 13:31 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Pensionsuppgörelsen

Kampanjåtgärderna avslutas

Ett resultat har nåtts i tvisten om pensionsåldern mellan regeringen och löntagarorganisationerna. Enligt resultatet höjs den nedre gränsen för ålderspension inte med två år. Regeringen också förband sig till den s.k. socialinpon som den ingick med arbetsmarknadsorganisationerna i januari.

I organisationernas och regeringens gemensamma ställningstagande konstateras att uppgörelser som gäller pensionspolitiken bereds i samarbete med arbetsmarknadsorganisationerna.

Kampanjåtgärderna avslutas

Lösningen av pensionstvisten gör att FFC, FTFC och Akava har avslutat sina kampanjåtgärder. Bland annat har den riksomfattande förtroendemannaträffen som hade planerats till Finlandiahuset på lördag inhiberats.

Huvuddragen i pensionsuppgörelsen

De reformer som arbetsmarknadsorganisationerna förhandlade fram i januari i den s.k. socialinpon genomförs.

Den pensionsförhandlingsgrupp som leds av Pensionsskyddscentralens VD Jukka Rantala drar före utgången av 2009 upp linjerna med målet att den genomsnittliga pensioneringsåldern ska stiga med minst tre år före 2025.

Pensionsförhandlingsgruppen som utgörs av företrädare för arbetsmarknadsparterna och pensionsexperter samarbetar med finans- och social- och hälsovårdsministeriet.

En höjning av pensioneringsåldern kräver enligt uppgörelsen åtgärder som främjar arbetshälsan, får folk att orka arbeta längre och kunnande. Arbetsmarknadsorganisationerna bildar en gemensam arbetsgrupp för att bereda dessa åtgärder.

När arbetsgrupperna är klara med sina linjedragningar genomförs de på trepartsbasis.

Regeringen börjar inte verkställa eller bereda några pensionspolitiska beslut utanför dessa arbetsgrupper.

Alla ärenden som gäller arbetspensionspolitiken bereds i fortsättningen i samarbete med arbetsmarknadsorganisationerna.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.