Regeringen måste skärpa kampen mot den grå ekonomin

01.07.2008 09:06 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s ordförande Lauri Ihalainen

Omvänd moms borde övervägas på allvar

- Arbetet för att bekämpa den grå ekonomin har tappat sugen och de förväntade framstegen har uteblivit. För att förverkliga målen i regeringens åtgärdsprogram för åren 2006-2009, det fjärde i ordningen i denna sak, krävs det betydligt skarpare tag av inrikesministeriet, kräver FFC:s ordförande Lauri Ihalainen.

- Början var lovande. Vi fick lagen om beställarens ansvar och organisationernas avtal som kompletterade den. I skattelagstiftningen infördes förändringar som gjorde det möjligt att beskatta utländska arbetstagares kortvariga jobb i vårt land. Nu förefaller det emellertid som om regeringens intresse för att bekämpa den grå ekonomin har svalnat, konstaterar Ihalainen.

Omvänd moms borde övervägas

I offentligen har man under den senaste tiden diskuterat möjligheterna att införa så kallad omvänd moms inom den grå ekonomins riskbranscher, bl.a. byggnadsbranschen. Omvänd mervärdesbeskattning innebär att det är projektets huvudentreprenör som ansvarar för momsbetalningen. Enligt nuvarande system är det den underleverantör som finns lägst ner i entreprenadkedjan som betalar mervärdesskatten.

Underentreprenaderna har ökat inom många branscher. I underleverantörskedjan finns det tyvärr en hel del oseriösa aktörer, t.ex. sådana som använder sig av ett engångsföretag, och aldrig betalar sina egna skatter. Huvudentreprenörerna drar därmed allt oftare av utgifterna för en mervärdesskatt som ingen någonsin har betalat.

Arbetsminister Tarja Cronberg har velat utreda om man i likhet med Sverige, Tyskland och vissa andra EU-länder kunde ta i bruk systemet med omvänd momsskyldighet i vårt land. Lauri Ihalainen understöder att saken utreds.

- FFC förhåller sig positivt till omvänd moms. I synnerhet i branscher med långa underleverantörskedjor skulle en omvänd mervärdesskatteskyldighet möjliggöra en effektiv skatteindrivning och öka skatteintäkterna, säger Lauri Ihalainen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.