Regeringen går hårt åt de arbetslösa

FFC kritiserar skarpt regeringens beslut att skära i det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet.
26.03.2014 00:51 karhu admin

Arbets- och näringslivsdirektör Matti Tukiainen påpekar att beslutet vid regeringens ramförhandlingar, som innebär nedskärningar på 50 miljoner euro, riktas mot dem som har det sämst ställt på arbetsmarknaden.

– Det är inte rätt att de som har förlorat jobbet tvingas bära bördan när statsfinanserna ska anpassas.

FFC förundrar sig över nedskärningarna i arbetslöshetsskyddet också eftersom regeringen i samband med arbetsmarknadsuppgörelsen förband sig att reformera arbetslöshetsskyddet. Ändringarna som trädde i kraft vid årsskiftet förbättrade de arbetslösas ställning.

Tukiainen kritiserar regeringen för att vara obeslutsam och därmed riskera trovärdigheten för samarbetet mellan regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna.

– Organisationerna får förhandla, men slutresultatet är bestämt på förhand. Ett sådant agerande stärker inte uppfattningen om att regeringen främjar social rättvisa.

I de stundande förhandlingarna strävar FFC efter att nå en tillräckligt rättvis uppgörelse gällande arbetslöshetsskyddet, så att skadeverkningarna av regeringens beslut blir så små som möjligt.

FFC välkomnar det sysselsättningsfrämjande tillväxtpaketet på 600 miljoner euro, där man i år och nästa år riktar finansiering till bland annat bostadsinvesteringar och företagsfinansiering. Principbeslutet om Centrumslingan och de 50 miljoner euro som går till trafikprojekt välkomnas också av FFC.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.