Reformen av lagen om företagshälsovård i beredning

18.04.2001 12:40 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Chefsjurist Kirsti Palanko-Laaka: Den nya lagen är en torso om inte ministeriet vidtar ytterligare åtgärder

Reformen av lagen om företagshälsovård blir endast en torso om inte social- och hälsovårdsministeriet vidtar ytterligare åtgärder på företagshälsovårdens område. Det som är speciellt problematiskt är uppföljningen av företagshälsovården på arbetsplatserna och bristen på myndighetsövervakning, tillgången till företagshälsovårdsservice samt otillräckliga resurser, konstaterar FFC:s chefsjurist Kirsti Palanko-Laaka.

Den nya lagens målsättning är att effektivera och bredda företagshälsovården samt få den att omfatta alla arbetstagare. FFC har tillställt social- och hälsovårdsministeriet ett brev, i vilket man förutsätter att ministeriet omedelbart tillgriper åtgärder för att trygga målsättningarna i den nya lagen.

FFC vill att företagshälsovården tilldelas tillräckliga resurser och service ges av flera yrkesgrupper, att företagshälsovården via hälsocentralerna utökas, att myndighetsövervakningen effektiveras, att aktörerna i företagshälsovården samarbetar samt att företagshälsovården erbjuder yrkesmässig oavhängig service.

Sina krav motiverar FFC med att det finns många brister i uppföljningen av företagshälsovården och övervakningen på arbetsplatserna. Myndighetsövervakningen har inte tryggat arbetstagarnas lagstadgade rätt till företagshälsovård. Enligt FFC:s uppfattning hamnar många arbetstagare utanför företagshälsovården. Sämst är läget i små företag och för snuttjobbarnas del. Företagshälsovården koncentrerar sig också alltför mycket på sjukvård medan man försummar förebyggande hälsovård, påpekar FFC i sitt brev till ministeriet.

Frågan om ork uppmärksammas

Förslaget till en ny lag om företagshälsovård har som utarbetats på trepartsbasis. Enligt Palanko-Laaka svarar det rätt väl mot FFC:s målsättningar. Den nya lagen är tänkt att träda i kraft i början av år 2002. I lagberedningen har FFC speciellt understrukit vikten av att företagshälsovårdsservicen tryggas i små företag och för arbetstagare i atypiska anställningsförhållanden.

- Den nya lagen påför arbetsgivarna nya förpliktelser inom den lagstadgade företagshälsovården. Ett exempel är arbetstagarens rätt att få information om belastningsfaktorerna i sitt arbete. Avsikten är att den nya lagen ska ha en tydligare inriktning på förebyggande arbete, på uppföljning av arbetsförhållandena, arbetsplatsutredningar samt åtgärder riktade mot det egentliga arbetet. Reformen är därför av stor betydelse för arbetstagarnas möjligheter att orka, framhåller Palanko-Laaka.

Mera information ger:

arbetsmiljösekreteraren Raili Perimäki
tfn (099 772 1317

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.