Ramavtalets täckning utvärderas i slutet av november

21.10.2011 13:56 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Lyly

En drygt två veckor lång strejk inleddes inom teknologiindustrin på fredagsmorgonen, efter att såväl Metall- och Elektrikerförbunden som fackförbundet Pro och Teknologiindustrin, som representerar arbetsgivarna, förkastat riksförlikningsman Esa Lonkas medlingsbud.

FFC:s ordförande Lauri Lyly säger att ramavtalet ännu inte faller på grund av strejken och avbrottet i kollektivavtalsförhandlingarna.

- Ramavtalets täckning utvärderas först om fem veckor. Till dess är det all orsak att fortsätta förhandlingarna och skapa förutsättningar för ett avtal, framhåller Lyly.

- Medlingsbudet i förhandlingarna mellan Metall och Teknologiindustrin föll i huvudsak på pengar och lönestrukturen. Arbetsgivarparten har ansett att ramavtalet är för dyrt. Arbetstagarparten krävde för sin del att förhöjningarna i första hand ska ges som en generell löneökning, säger Lyly.

Enligt Lylys mening är ingenting ännu slutligt avgjort.

- Inom fem veckor har vi sannolikt ett avtal inom teknologiindustrin. Det och förhandlingarna inom andra branscher visar hur täckande ramavtalet blir, konstaterar Lyly.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.