Rådgivningen för sommarjobbare öppnar – det lönar sig att fråga

Fackets sommarjobbarinfo har öppnat. Rådgivningen hjälper unga i frågor om bland annat lön, arbetsvillkor och arbetsavtal. Tjänsten är avgiftsfri och riktar sig till unga sommarjobbare, deras föräldrar och arbetsgivare.
29.04.2014 13:52
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Juridikstuderande Sini Siikström svarar från den 2 maj på sommarjobbarnas frågor på numret 0800 179 279.

Sommarjobbarrådgivaren Sini Siikström betjänar på svenska, finska och engelska. Man kan ringa rådgivningen redan innan man börjar sommarjobba. Man får vara anonym.

Sini Siikström påpekar att det alltid lönar sig att göra ett skriftligt arbetsavtal. Innan arbetstagaren skriver under avtalet ska han eller hon ta reda på sina rättigheter och skyldigheter samt reda ut eventuella oklara punkter i arbetsavtalet.

– Tveka aldrig att fråga. Och se till att du får tillräcklig introduktion i ditt jobb. Arbetsgivaren är skyldig att ge handledning i till exempel förhållandena på arbetsplatsen och i hur man tryggt använder maskiner och utrustning.

I samband med introduktionen ska arbetsgivaren ta hänsyn till arbetstagarens utbildning, yrkeskunskap och arbetserfarenhet. Tillräcklig introduktion minskar antalet olyckor i arbetet samt förbättrar arbetshälsan och kvaliteten på jobbet.

Rådgivningen för sommarjobbare är öppen mellan den 2 maj och den 29 augusti. Sini Siikström svarar på frågor från måndag till fredag mellan klockan 9 och 15. Telefonnumret är 0800 179 279 och det går också att ställa frågor via www.kesaduunari.fi/svenska. På webbplatsen finns också en checklista för dem som ska börja sommarjobba.

Det är de fackliga centralorganisationerna FFC, STTK och Akava som står bakom sommarjobbarrådgivningen, som årligen kontaktas ungefär 500 gånger.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.