Rådgivningen för sommarjobbare är öppen hela sommaren

Sommarjobbare som undrar vilka villkor som gäller i arbetslivet får igen i år hjälp av fackets rådgivning. Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo är öppen fram till slutet av augusti. Också föräldrar och arbetsgivare kan ta kontakt.
28.04.2015 15:40
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Rina Knape svarar på sommarjobbarnas frågor.

Varje år kontaktar flera hundra personer Sommarjobbarinfo. Genom att ringa eller skicka in sin fråga elektroniskt kan man få hjälp med frågor kring bland annat lön, arbetspass och arbetsavtal. Betjäning ges också på svenska.

Rådgivaren Rina Knape påminner att det alltid lönar sig att göra upp ett skriftligt arbetsavtal.

– Innan du undertecknar avtalet ska du läsa igenom texten och gå igenom de villkor som nämns samt de rättigheter och skyldigheter du som arbetstagare har. Kontrollera i synnerhet hur många arbetstimmar du blir lovad. Om du är osäker på något lönar det sig att ta reda på vad som gäller innan du undertecknar avtalet, säger Rina Knape.

Det lönar sig att noggrant kontrollera lönespecifikationen för att försäkra sig om att arbetsgivaren också har betalat alla ersättningar och avgifter. Arbetsgivaren måste betala semesterersättning redan för ett anställningsförhållande på några timmar.

– Kontrollera att uppgifterna i lönebeskedet är rätt och att du har fått ersättning för allt kvälls-, veckosluts- och övertidsarbete. När du slutar sommarjobba ska du se till att du får den semesterersättning du har rätt till, påpekar Rina Knape.

Sommarjobbarrådgivaren betonar att också alla sommarjobbare ska introduceras i sitt jobb och sina arbetsuppgifter. En bra introduktion förbättrar arbetssäkerheten och minskar risken för olycksfall i arbetet.

Visstidsavtal är bindande

Också i år finns det sommarjobbare som inte vet vad de har gett sig in på, berättar Rina Knape.

– Några som har ringt rådgivningen har undrat vad de ska göra för att bli av med ett arbetsavtal på viss tid, berättar Rina Knape som påminner om att visstidsavtal efter prövotiden är bindande för bägge parterna.

Det går alltså inte att säga upp avtalet i förtid, om man inte kommer överens om det med arbetsgivaren.

Prövotiden får vara högst fyra månader eller hälften av längden på den tidsbundna anställningen.

– Om man som arbetstagare vill häva anställningen under prövotiden, så lönar det sig att göra det snyggt. Inte till exempel så att man meddelar arbetsgivaren fem minuter innan man borde komma på jobb, säger Rina Knape.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.