Personalrepresentanterna efterlyser större jämlikhet i den lokala avtalsverksamheten

17.11.2008 11:05 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Behov och förtroende främjar de lokala avtalen

Arbetsmarknadens centralorganisationer har gett ut en gemensam skrift om hur den lokala avtalsverksamheten kan utvecklas. Uppgifterna i skriften Behov och förtroende främjar de lokala avtalen bygger på en undersökning vid Åbo universitet, som föranstaltades enligt en överenskommelse i den inkomstpolitiska uppgörelsen för åren 2005-2007.

I undersökningens styrgrupp representerades FFC av ansvarige forskningsexperten Jyrki Helin. Enligt honom förhåller sig FFC inte negativt till den lokala avtalsverksamheten utan ser den som en viktig del av ett avtalssystem i tre steg, där varje del kräver förbättring. Avtalsverksamheten förutsätter ändå likvärdiga parter som har en gemensam kunskapsgrund beträffande de saker man skall förhandla om.

- Enligt våra egna utredningar har förtroendemännens - som representerar personalen vid förhandlingarna på arbetsplatsen - tillgång till information försämrats något sedan 2000-talets början och försämringen gäller de olika delområden som man skall förhandla om. Högst 40 procent av de FFC-anslutna förtroendemännen upplevde att de får tillräckligt information om de ärenden som behandlas i förhandlingarna, konstaterar Helin.

Enligt Åbo universitets undersökning ansåg något mer än hälften av personalens representanter att de hade tillgång till tillräcklig information vid de lokala förhandlingarna. Däremot ansåg bara var tredje att avtalsparterna var tillräckligt likvärdiga vid förhandlingarna. Av arbetsgivarnas representanter hade 80 procent den åsikten.

Publikationen Behov och förtroende främjar de lokala avtalen finns i pdf-format på svenska, finska och engelska bakom länkarna i höger spalt.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.