Pekka Aro 1950-2003

08.04.2003 10:40 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Pekka Aro. Foto: Unesco-Unevoc

Pekka Ollinpoika Aro dog i lungsjukdomen SAL i Kinas huvudstad Peking lördagen den 5 april.

Pekka Aro var jurist vid FFC-förbunden Tekeri, Glas- och Porslin och Pappers redan innan han avslutade sina studier vid juridiska fakulteten vid Helsingfors Universitet.

Aro blev medlem i SDP 1969. Bl.a. ansvarade han för medelanskaffningen vid president Mauno Koivistos första valkampanj.

1983 valdes Pekka Aro till biträdande generalsekreterare vid yrkesinternationalen för kemi och energi ICEF. För Pekka var det viktigt att försvara den lilla människans intressen i den globaliserade världsekonomin. Bl.a. ansvarade han för det politiska och juridiska efterarbetet efter giftkatastrofen i Bhopal i Indien samma år. Tack vare Aros arbete blev katastrofen, som krävde tiotusentals människors liv, känd av hela världen.

Pekka Aro, hans hustru Ritva och parets tre barn flyttade till Finland 1988 när Pekka var inbjuden att leda de finländska industriförbundens EU-projekt, som han gav namnet KEY. Projektet ledde till att den finländska fackföreningsrörelsen och medborgarna överlag stärktes i sin positiva inställning till Europeiska Unionen.

År 1993 bar det igen iväg, den här gången till Ungern där Pekka Aro blev chef för Internationella Arbetsorganisationen ILO:s Budapestkontor med ansvar för Central- och Östeuropa. Pekka bytte utsiktspost inom ILO ett par gånger och var vid sitt frånfälle utbildningschef för ILO:s sysselsättningsavdelning med säte i Genéve.

Pekka Aro återvänder till sin hemlandsjord. Men hans stora vänkrets världen över glömmer honom inte. Pekka var en internationell fackföreningsman i ordets sanna bemärkelse.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.