Pekka Ahmavaara: Staten bör ha en stark roll i näringslivspolitiken

18.04.2001 12:31 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

- FFC anser att staten och kommuner bör ha en stark roll i näringslivspolitiken. Staten kan vara en betydande ägare också i börsbolag på fria marknaden. FFC ställer sig avvisande tilll förslag som endast syftar till en försäljning av statsbolagen. Staten ska heller inte kastas ut från börsen utan där agera som en ansvarskännande placerare. som förutom dividender också beaktar personalen, kunderna och samhällets helhetsförmån. Det konstaterade FFC-direktören Pekka Ahmavaara i Uleåborg den 5 april.

Ahmavaara anser att samhället i sin roll som ägare av statsbolag och statsandelsbolag bör ta ansvar också för sysselsättningen speciellt i en situation då läget förändras. Staten bör därför agera ansvarsfullt och långsiktigt, i stället för att som ägare intressera sig för kortsiktig värdestegring.

- FFC anser att staten bör bibehålla en betydande strategisk ägarandel i de främsta industri- och energibolagen, detta för att säkerställa forskning och produktutveckling och få bolagets huvudkontor och merparten av produkten att stanna i Finland. Att av rent ideologiska skäl gå in för att sälja statens egendom är förkastligt. Ägararrangemang kan komma i fråga endast om de görs för att utveckla bolagens affärsverksamhet och siktar på investeringar i Finland. De bör ge flera, inte färre, arbetsplatser i vårt land, underströk Ahmavaara.

- Det ekonomiska ministerutskottet beslöt i maj i fjol att anhålla om fullmakt för att sälja ut statsbolagen, t.o.m. helt och hållet. Detta var ett felaktigt beslut som FFC starkt kritiserad. Regeringen drog också då tillbaka sitt förslag. Nu föreligger ett nytt, bättre balanserat förslag, som utgår från att staten kvarstår som en betydande ägare, konstaterade Ahmavaara.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.