Partierna oense i arbetslivsfrågor

Partierna är överens om att det behövs mer arbete i Finland, men deras tillvägagångssätt är olika.
14.04.2015 13:42
LÖNTAGAREN
SFP vill skära ner det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet, men det vill inte Socialdemokraterna. Partiernas ordförande Carl Haglund och Antti Rinne deltog i fackets valdebatt i slutet av mars.

Det går att skapa fler arbetstillfällen inom den finländska industrin, anser partierna. De är också eniga om att industrins struktur måste bli mångsidigare. Det kom fram under den valdebatt som arrangerades av fackcentralerna FFC, STTK och Akava.

Centerns ordförande Juha Sipilä betonade de möjligheter som digitaliseringen och de nya produkterna inom skogsindustrin ger. Socialdemokraternas ordförande, finansminister Antti Rinne trodde att nya arbetstillfällen finns inom teknologi som är kopplad till ren luft och rent vatten.

Partierna hade olika syn på inkomstfällorna som gör att det inte lönar sig att ta emot jobb. Samlingspartiets ordförande, statsminister Alexander Stubb och Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund ansåg att de bromsar sysselsättningen. Däremot betonade Antti Rinne samt Kari Uotila, riksdagsledamot för Vänsterförbundet, och Outi Alanko-Kahiluoto, ordförande för De grönas riksdagsgrupp, att man inte vinner på att piska arbetstagarna.

– Det är skillnad på hur man avskaffar inkomstfällorna – om man gör det arbetstagarvänligt eller -fientligt, påpekade Antti Rinne.

Samlingspartiet och SFP vill skära ner det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet, medan Vänsterförbundet, SDP och De gröna vill bevara det. Centern ville däremot inte ta ställning till frågan under valdebatten.

Olika åsikter om stimulans

Kari Uotila och Carl Haglund tvistade om vad som är mer destruktivt – att stimulera med lånade pengar eller att göra nedskärningar i tjänster och förmåner. Enligt SFP:s ordförande är det omoraliskt att ta mer skuld som kommande generationer är tvungna att betala tillbaka. Alexander Stubb instämde.

Kari Uotila ansåg däremot att det är klokt att ta lån för att satsa på infrastruktur, och därmed skapa arbetsplatser och förutsättningar för tillväxt.

Pirjo Pajunen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.