Pappaledigheten borde förlängas till tre månader

FFC föreslår att faderskapsledigheten förlängs från nio veckor till tre månader. Enligt pamfletten Kaikki samassa veneessä, som publiceras i dag, skulle en förlängd faderskapsledighet göra att jämställdheten mellan könen ökar, att papporna tar större ansvar för sina barn och att det blir lättare för mammorna att jobba.
25.02.2015 10:10 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Genom att marginellt höja sjukförsäkringsavgifterna kunde man finansiera en förlängning av pappaledigheten, påpekar Ilkka Kaukoranta.

Att förlänga pappaledigheten skulle kosta uppskattningsvis 50–100 miljoner euro. Reformen skulle finansieras genom att höja arbetsgivarnas och arbetstagarnas sjukförsäkringsavgifter med högst en halv promille.

– Höjningen är ytterst måttlig, betonar FFC:s ekonom Ilkka Kaukoranta.

Han påpekar också att det skulle gynna samhället och familjerna om man gjorde moderskaps- och föräldraledigheten mer flexibel.

– Man borde ha rätt att ta ut moderskaps- och föräldraledigheten i flera delar. På det sättet kunde till exempel en snuttjobbare ta emot korta anställningar under ledigheten. Man kunde avbryta och flytta fram utbetalningen av dagpenning under den tid som personen jobbar. Nu bestraffas arbete i och med att dagpenningen betalas med minimibelopp för de dagar som personen jobbar, konstaterar Ilkka Kaukoranta.

I pamfletten Kaikki samassa veneessä. Kirjoituksia hyvinvointipolitiikasta. tar FFC:s experter ställning till frågor som berör socialpolitiken, arbetskraftspolitiken, tiden i arbetslivet och hälsovårdstjänsterna.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.