Ordförande Lauri Ihalainen: Varenda röst är viktig

20.10.2006 09:35 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s ordförande Lauri Ihalainen

Arbetarna allt mer osäkra på sitt valdeltagande

FFC:s ordförande Lauri Ihalainen önskar att så många FFC-medlemmar som möjligt använder sin rösträtt i riksdagsvalet nästa vår.

- Rösträtten är en central del av demokratin. Genom att rösta kan var och en röstberättigad påverka hur riksdagen är sammansatt och vilka frågor som behandlas i riksdagen, säger Ihalainen.

Han är bekymrad över resultaten från den senaste opinionsmätningen som TNS Gallup gjorde för FFC. Enligt den är färre arbetare än tidigare säkra på att de kommer att rösta i riksdagsvalet. Röstningssäkerheten har minskat till 52 procent, från 56 procent år 2002. TNS Gallup intervjuade 962 finländare i månadsskiftet september-oktober.

Utöver arbetarna är FFC:s medlemmar de mest osäkra väljarna. Bara 63 procent kommer säkert att rösta. Av Akavas och FTFC:s medlemmar är det betydligt fler, över 80 procent, som säger att de säkert röstar i valet.

Frånsett arbetarna är finländarna allmänt mer säkra än tidigare på att de röstar i valet. Enligt undersökningen kommer 64 procent av finländarna säkert att rösta i riksdagsvalet. För fyra år sedan var bara 58 procent av finländarna säkra på sitt valdeltagande.

- De mer välsituerade i samhället röstar traditionellt flitigare än de sämre beställda, exempelvis de arbetslösa. Det är ändå de som har det sämst som bäst behöver de tjänster samhället erbjuder. Vilka de här tjänsterna är, avgörs rätt långt av riksdagen, påpekar Ihalainen.

Kampanj för att locka väljare

Enligt Lauri Ihalainen ger de färska gallupsiffrorna en verkligt stark grund för att verka aktivt för att höja valdeltagandet. Så planerar också organisationen igen en gång en kampanj som ska inspirera människor att rösta i valet.

- Vi vill arbeta för att de medlemmar i FFC:s förbund som ännu är osäkra på om de ska rösta eller ej ska gå till valurnorna i mars för att utnyttja sin rösträtt och därmed påverka saker som är viktiga för dem själva.

Lauri Ihalainen betonar att FFC:s kampanj för att höja valdeltagandet är ett värdefullt arbete för att stärka demokratin i vårt samhälle.

I samma andetag konstaterar han emellertid att FFC inte vill ge råd om vem medlemmarna ska rösta på och inte heller vill slå fast vilka partier som är bäst lämpade att bilda nästa regering.

- Varje röstberättigad avgör naturligtvis själv vem han eller hon röstar på. Att bilda regering är sedan partiernas sak.

Valperiodens målsättningar syns på arbetsplatserna

FFC deltar i den samhälleliga debatten inför valet genom ett brett målsättningsprogram inför nästa valperiod. Programmet har gjorts upp inom organisationen. FFC:s ledare och förbundens ordförande reser under höstens lopp runt till evenemang på olika orter och arbetsplatser och presenterar programmet.

- De viktigaste valfrågorna ur löntagarnas perspektiv är sysselsättningen, arbetstagarnas trygghet i omställningar i arbetslivet och anställningarnas kvalitet, sade Lauri Ihalainen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.