Omställningsskyddet i kraft idag

01.07.2005 13:34 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Kalle Räisänen

Sysselsättningsplan gör det lättare att finna nytt arbete

Omställningsskyddet, som parterna enades om i samband med inpon, träder i kraft i dag, den 1 juli. Omställningsskyddet omfattar alla de arbetstagare som av ekonomiska och produktionsmässiga skäl har blivit uppsagda efter den 16.2.2005. Målet är att de uppsagda så fort som möjligt ska kunna sysselsättas på nytt.

Omställningsskyddet ökar arbetsgivarnas sociala och ekonomiska ansvar i uppsägningssituationer. Arbetsgivarna förpliktas av en paragraf i samarbetslagen att omedelbart meddela om eventuella uppsägningar till arbetskraftsmyndigheterna, då man börjar förhandla om dessa. Arbetsgivarna är också skyldiga att informera arbetstagarna om omställningsskyddet: om möjligheten att få en personlig sysselsättningsplan och avlönad sysselsättningsledighet under uppsägningstiden, liksom om möjligheten att få förhöjd arbetslöshetsdagpenning, eller s.k. tillägg för sysselsättningsplan. Arbetsgivarna bekostar tillägget för sysselsättningsplanen kollektivt.

&#;8211 Arbetsgivarna har det primära ansvaret för att informera om omställningsskyddet. Ansvaret gäller också små arbetsgivare, som inte berörs av samarbetsförfarandet, betonar jurist Kalle Räisänen på FFC.

Han uppmanar uppsagda arbetstagare att aktivt vara med om att utforma sin egen personliga sysselsättningsplan. Sysselsättningsplanen görs upp i samarbete med arbetskraftsmyndigheterna.

– Arbetstagaren planerar tillsammans med arbetskraftsmyndigheten vilket slags sysselsättningsplan som vore bäst. Planen kan innehålla utbildningsrådgivning, yrkesvägledning, yrkesutbildning eller annan utbildning eller rehabilitering. Det lönar sig att kräva sådana åtgärder som man själv anser att kan främja den egna sysselsättningen, råder Räisänen.

Arbetsgivaren bär huvudansvaret

Arbetsgivaren bör anmäla varje uppsägning, som omfattas av omställningsskyddet, till arbetskraftsbyrån. Arbetsgivarnas informationsplikt har härmed ökat, för tidigare gällde denna enbart fall, där minst tio arbetstagare hotades av permittering eller uppsägning.

Arbetsgivare som berörs av samarbetsförfarandet bör informera arbetstagarna om planer på nedskärning av arbetskraften redan innan samarbetsförfarandet har inletts. Arbetsgivare som berörs av samarbetsförfarandet måste också göra upp ett preliminärt förslag till handlingsplan för hur de uppsagda arbetstagarna kan sysselsättas på nytt. Den fortsatta beredningen av handlingsplanen görs sedan i samråd med personalens representanter och arbetskraftsmyndigheterna.

Arbetskraftsmyndigheternas uppgift är att säkerställa, att de uppsagda arbetstagarna får tillräckligt med information om omställningsskyddet. Myndigheterna bör särskilt sörja för att informationen når de små arbetsgivarna och de arbetstagare som är i deras tjänst.

Vid större uppsägningar kan arbetskraftbyråerna arrangera gemensamma informationsmöten för arbetstagarna. Arbetskraftsbyrån kan också inrätta en servicepunkt på arbetsplatsen.

Sysselsättningsplan direkt

Omställningsskyddets grundtanke är att man gör upp en personlig sysselsättningsplan för den uppsagde arbetstagaren redan i uppsägningens begynnelseskede. Den arbetssökande ska själv be om att få en sysselsättningsplan senast 30 dagar efter att anställningen har upphört. Om den uppsagde arbetstagaren inte vill ha en egen sysselsättningsplan får han bara normalt arbetslöshetsskydd och har inte rätt till tillägget för sysselsättningsplan.

Arbetstagare, som har sagts upp den 16.2.2005 eller därefter, och vilkas anställning har upphört före den 1.7.2005, har tid på sig till den 31.7.2005 att meddela att de önskar en sysselsättningsplan.

Kalle Räisänen uppmanar dem som planerar tidtabellen för en sysselsättningsplan att beakta att tillägg för sysselsättningsplan inte utbetalas under den tid då arbetslöshetsskyddet periodiseras. Periodiseringen innebär att de semesterersättningar som finns innestående då en anställning upphör, förvandlas till dagslöner, under vilken tid arbetslöshetsdagpenning inte betalas.

Kalle Räisänen varnar också för att avbryta sysselsättningsplanen på egen hand.

– Om man avbryter sysselsättningsplanen utan att ha förhandlat med arbetskraftsmyndigheterna följer en 60 dagars karens i arbetslöshetsskyddet. Om planen inte tillfredsställer lönar det sig istället att ta upp saken med arbetskraftsbyrån och tillsammans med myndigheterna söka en lösning på hur planen kunde förändras.

En arbetsgrupp, där också arbetskraftsorganisationerna är representerade, följer upp hur omställningsskyddet förverkligas. Kalle Räisänen betonar att omställningsskyddet kan utvecklas i framtiden, om det visar sig att det inte utfaller på det sätt som man har önskat.

Ytterligare information

Om arbetslivet > Om du blir arbetslös > Arbetslöshetsbidrag

Arbetsministeriet

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.