Omställningsskydd och beställaransvar FFC:s viktigaste mål

02.11.2004 13:20 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Inkomstpolitiska förhandlingar 2004

FFC:s styrelse slog vid sitt möte på måndagen fast sina kvalitetsmål för avtalsförhandlingarna, som inleds på tisdagen den 2 november. Styrelsen slog fast att FFC strävar till en inkomstuppgörelse som stöder sysselsättningen, är solidarisk och som höjer lönerna och stärker köpkraften. I den cirka tvååriga uppgörelsen ingår ett förbättrat omställningsskydd, ökat ansvar för den som beställer ett arbete, rätt för arbetsmarknadsorganisationerna att väcka talan och en förbättring av de förtroendevaldas verksamhetsförutsättningar.

Från ett arbete till ett annat

Avtalsrundans viktigaste mål är att förbättra löntagarnas omställningsskydd vid uppsägningar. FFC:s utgångspunkt är att arbetsgivarnas sociala och ekonomiska ansvar för vad uppsägningarna kostar måste ökas. FFC föreslår att de som sägs upp av ekonomiska eller produktionsmässiga orsaker ska ha rätt till ett personligt sysselsättningsprogram, som arbetsgivaren bekostar. De som har blivit arbetslösa och som omfattas av sysselsättningsprogrammet skulle utöver arbetslöshetsskyddet få ett speciellt omplaceringsstöd, som arbetsgivarna finansierar kollektivt.

Beställaransvaret främjar en sund företagsverksamhet

FFC:s övriga viktiga kvalitetskrav gäller beställaransvaret och fackförbundens rätt att väcka talan. Genom att öka beställarens ansvar vill man se till att lagar och kollektivavtal följs vid underleveranser, arbetskraftsuthyrning och utlokalisering av arbeten.

Utgångsläget är att det i sista hand är den som beställer eller låter utföra ett arbete som ansvarar för att de som arbetar får avtalsenlig lön och att samhället får sina skatter och socialskyddsavgifter. Genom beställaransvaret vill man främja en sund företagsverksamhet och dämpa den grå ekonomin. Förändringarna skulle gälla både inhemska och utländska serviceproducenter. Beställaransvar i olika former har redan förverkligats i flera europeiska länder.

Rätt för facket att väcka talan

För att kunna övervaka att förpliktelserna efterföljs bör förbundens fullmakter att övervaka arbetsvillkoren ökas. Det förutsätter att fackförbunden får en självständig rätt att väcka talan, dvs. rätt att driva en arbetares sak i rätten också utan dennes uttryckliga fullmakt.

Förbättra de förtroendevaldas ställning

FFC föreslår också att de förtroendevaldas ställning förbättras, bl.a. så att de får större rätt till information. Förtroendemännens och arbetarskyddsfullmäktiges inbördes utbildningsmöjligheter, ersättningar och tidsanvändning borde förenhetligas. På det sättet skulle man förbättra verksamhetsförutsättningarna särskilt för de arbetarskyddsbefullmäktigade och för förtroendemännen på små arbetsplatser.

Jämställdheten i arbetslivet bör förbättras genom likalönsprogram på trepartsbasis och genom att se till att de lagstadgade jämställdhetsplanerna faktiskt görs upp på arbetsplatserna.

Statligt investeringsprogram

FFC hoppas att regeringen, som sitt bidrag till inkomstuppgörelsen, gör upp ett sysselsättningsfrämjande investeringspaket med ökade satsningar på infrastruktur, forskning och utveckling liksom också på yrkesutbildning.

Skattelättnader är en väsentlig faktor som utöver löneförhöjningarna förbättrar löntagarnas köpkraft. FFC preciserar sina skattemålsättningar först i samband med att organisationen definierar sina köpkraftskrav.

Spelregler för resultatlön

Styrelsen betonade vid sitt möte att man nu i samband med inkomstförhandlingarna måste komma överens om gemensamma spelregler för resultatavlöningen. Det här är viktigt också av den orsaken att man via resultatlönerna kunde skapa den flexibilitet i lönekostnaderna, utgående från företagens produktivitet, som arbetsgivarna har efterlyst.

FFC:s styrelse slår fast organisationens löne- och köpkraftskrav först då det står klart hur förhandlingarna om kvalitetsfrågorna avlöper.

Uppsägningar skapar spänningar

Ordförande Lauri Ihalainen beskriver förhandlingsstarten som besvärlig, för parterna står sällsynt långt ifrån varandra. Han betonar emellertid att förhandlingarna måste fås igång snabbt och att de bör föras seriöst.

&#;8211 Atmosfären har inte blivit bättre av att uppsägningsbeskeden haglar tätt nu, konstaterar Ihalainen och hänvisar bl.a. till UPM Kymmenes besked om att 672 arbetstagare sägs upp.

Ihalainen betonar att uppsägningsbeskeden bevisar att löntagarnas krav på förbättrat omställningsskydd är mer aktuellt än någonsin och synnerligen rättvist.

Förhandlingarna inleds omedelbart

Förhandlingarna inleds tisdagen den 2.11. då den stora förhandlingsdelegationen sammanträder. En femklöver bestående av arbetsmarknadsorganisationernas ledare träffas så flera gånger under veckan. FFC:s styrelse sammanträder nästa gång den 15 november.

Tilläggsinformation om avtalsförhandlingarna på finska: www.sak.fi/tupo

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.