Ökat intresse för förtroendeuppdrag

Allt fler FFC:are är intresserade av förtroendeuppdrag på den egna arbetsplatsen. Det visar FFC:s medlemsundersökning.
10.11.2015 15:07
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv

Av dem som deltog i medlemsundersökningen skulle nitton procent, alltså var femte, kunna tänka sig att ta emot förtroendeuppdrag. För tio år sedan svarade 13 procent att de gärna ta emot förtroendeuppdrag.

– Arbetslivet har på tio år blivit allt osäkrare. På många företag har man fört upprepade samarbetsförhandlingar de senaste åren samtidigt som snuttjobb, nollavtal och inhyrt arbete har blivit vanligare. Det verkar som om allt fler vill vara med och jobba för ett stabilare arbetsliv och för arbetstagarnas rättigheter, säger FFC:s utvecklingschef Juha Antila.

Osäkerheten i arbetslivet och arbetstagarnas behov av trygghet syntes också på andra sätt i medlemsundersökningen. Medlemmarna anser att den viktigaste frågan i arbetslivet är att de får behålla jobbet.

– De förväntar sig att det egna fackförbundet ska se till att arbetarskyddet och arbetsförhållandena är i skick och att facket erbjuder trygghet om de blir arbetslösa. De här uppgifterna upplever medlemmarna att förbunden sköter rätt bra, berättar Antila.

Fler förtroendemän behövs på små arbetsplatser

Undersökningen visar att högst hälften av företagen med tio anställda eller färre har en förtroendeman eller annan personalrepresentant.
Speciellt dålig är situationen inom transportbranschen där det endast finns en förtroendeman på vart tredje litet företag.

– Om regeringen vill utveckla lokalt avtalande så behövs det fler förtroendemän på små företag. Lejonparten alltså 95 procent av företagen i Finland sysselsätter färre än tio personer, påpekar Juha Antila.

Hela medlemsundersökningen (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.