Också unga måste garanteras ordentliga pensioner

18.01.2012 11:42 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Dagens beslutsfattare bär ansvar för de ungas framtida pensioner. Ungdomarna måste kunna lita på att också de i sinom tid får en pension som de kan leva på.

Beslut har nu fattats om en förhöjning av arbetspensionsavgifterna inom de privata branscherna fram till utgången av 2014, men det räcker inte till för att garantera att de som nu kommer ut i arbetslivet får en pension enligt dagens lagstiftning. I de förhandlingar som nu inletts bör man komma överens om ett fortsatt program för avgiftshöjningarna, annars ökar trycket på en nedskärning av de framtida pensionerna. Finansieringen av den offentliga sektorns pensioner måste också säkerställas.

- I värsta fall måste de unga betala de äldre generationernas arbetspensioner genom en högre avgift och själva få en sämre pension, säger FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Efter de nu överenskomna förhöjningarna är arbetsgivarnas och arbetstagarnas sammanlagda betalningsandel knappt 24 procent. Enligt de senaste beräkningarna ligger avgiftsnivån som garanterar ett hållbart pensionsskydd på lång sikt på 25–26 procent, om förhöjningen införs snart. Om förhöjningen skjuts fram, måste pensionsavgifterna senare höjas ännu mer och hoten om nedskärningar i pensionerna blir större.

Fondering av pensionspengarna är inget självändamål, men lönar sig

Trots att avkastningen av fonderna var sämre än väntat ifjol är Finlands pensionsmodell hållbar och förmånlig, så länge den utvecklas i tid. Finansieringen av arbetspensionerna har stor betydelse för den offentliga ekonomin, eftersom pensionsfonderna beaktas i beräkningarna om den offentliga ekonomins hållbarhet.

- Om avgifterna ligger på en sådan nivå att det inte finns möjlighet till fondering, utan man måste leva ur hand i mun, är man ute på hal is, varnar Lyly.

Förutom genom finansieringen garanteras ett tillräckligt pensionsskydd för unga bäst genom att ge dem – och förstås också äldre – möjlighet till en lång yrkeskarriär.

- En god sysselsättning är alltså prioritet nummer ett. Om det inte finns jobb, finns det inte heller chans till en lång yrkeskarriär. För att få jobb krävs det god kompetens, det vill säga satsning på utbildning.

- De unga ska också ha andra roller i arbetslivet än enbart rollen som betalare, summerar Lyly.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.