Nytt sätt att beräkna olycksfallspension

09.11.2004 10:47 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Mirja Janerus

Arbetsmarknadsorganisationerna har enats om olycksfallsförsäkringslagens index. FFC:s mål var att det nya indexet inte skulle få sänka nivån på olycksfallspensionerna.

- Reformen ändrar inte förmånernas nivå men sättet att beräkna dem är nytt, säger FFC:s socialpolitiska sekreterare Mirja Janérus. Det blev aktuellt att ändra index för olycksfallsförsäkringen då man i samband med pensionsreformen beslöt att ändra beräkningen av arbetspensionerna, berättar Janérus.

Vid förhandlingarna enades man om att börja använda arbetspensionsindex, där förtjänstandelen är 20 procent medan konsumentpriserna utgör 80 procent.

Pensionens förhöjningskoefficient är åldersbunden. I olycksfallspensionen genomförs hädanefter en engångsförhöjning i början av år sex efter det att olyckan inträffade. För unga människor som vid tidpunkten för olyckan har varit 14-25 år är förhöjningen 16 procent. Förhöjningen minskar med stigande ålder så att den sista genomförs då den pensionerade är 64 år, om olyckan inträffade då han var 58.

Personer som har invalidiserats vid unga år får en större pension i ett tidigare skede. Olycksfallspensionen för personer under 31 år är 98,6 procent av pensionslönen.

- När man beräknar pensionsnivån måste man beakta att olycksfallsförsäkringen ersätter alla kostnader för vård och rehabilitering, påpekar Mirja Janérus. - Med reformen stiger företagens olycksfallsförsäkringspremie en aning. Mest stiger premierna i stora företag i byggnadsbranschen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.