Nystart för splittrat LO

Det var en pressad svensk facklig centralorganisation som samlades till LO-kongress i Stockholm. Samordningen i kollektivavtalsförhandlingarna har brustit, den sociala tryggheten har försämrats drastiskt och organiseringsgraden har sjunkit. Nu vill kongressombuden se en nystart.
11.06.2012 13:28
LÖNTAGAREN
De unga vill inte aktivera sig inom facket om de räknar med att snart byta jobb, utan de räknar med att det finns andra som bevakar deras intressen. Det konstaterar ungdomarna Carl Michael Leijon och Björn Kjellander från Hotell- och restaurangfacket.

– Alla kan inte vara av samma åsikt, men av solidaritetsskäl måste man förstå varandra och hålla ihop. Det funkar inte att vi bråkar sinsemellan, utan vi måste ena oss mot regeringen, säger ett av de yngsta ombuden på LO:s kongress, den 23-årige städaren Björn Kjellander från Karlskrona och Hotell- och restaurangfacket.

Avtalsrörelsen har de senaste åren präglats av inbördes gnabb. Industrifacken har brutit LO-samordningen genom att teckna avtal med låga lönelyft som de andra tvingats följa. Dessutom har industrifacken bromsat jämställdhetspotterna, vilket väckt irritation inom de kvinnodominerade låglönebranscherna som till exempel Kommunal organiserar.

– Jag tror att det finns förutsättningar att ena LO. Vi lever i lite olika världar. Ibland talar vi om olika saker, ibland om samma saker med olika ord. Nu måste alla jobba för jämställdhet och ett ökande medlemsantal, säger undersköterskan Lena Andersson från Eskilstuna, ombud för det största LO-förbundet Kommunal.

”Välfärden i Sverige har rasat”

Den hotade välfärden var den viktigaste frågan för kongressen, anser Victoria Morberg, arbetslös städare från Kolbäck utanför Västerås och ombud för Fastighetsanställdas förbund.

– Vi måste tänka på den lilla människan. Folk faller utanför systemet. Många har inte råd med den sociala tryggheten och många har inte heller råd att överleva på a-kassan, säger Victoria som leder en kamratstödsgrupp för arbetslösa och berättar hur uppgivna många är då de inte har råd med livsnödvändigheter.

Den borgerliga regeringen har under sina fem år vid makten metodiskt nedmonterat den sociala tryggheten. Ett av de mest synliga exemplen är att a-kasseavgifterna flerdubblades år 2007.

Såväl Victoria Morberg som Björn Kjellander intygar att många inom låglönebranscherna går ur facket helt enkelt för att de inte längre har råd att vara med.

– Välfärden i Sverige har rasat. Det är många som tappar gnistan, och då man tappar gnistan är det farligt, för då bryr man sig inte längre om något. Vår roll som förtroendevalda inom facket är att få dem att hitta gnistan igen, säger Victoria.

Unga vågar inte gå med i facket

Få unga vågar gå med i facket, konstaterar Björn Kjellander tillsammans med ett annat ungt ombud från Hotell- och restaurangfacket, den 29-årige servitören och bartendern Carl Michael Leijon från Skövde.

– Det är väldigt svårt att organisera unga på till exempel snabbmatsställen som McDonald&#;39s, Burger King och Max. De är rädda att förlora sina jobb om de säger emot eller blir fackligt aktiva, berättar Carl Michael.

Ett annat problem inom till exempel hotell- och restaurangbranschen är att den av många ses som en genomfartsbransch. De som räknar med att byta bransch inom några år vill sällan aktivera sig fackligt.

– Inom branschen är situationen väldigt osäker. Du får vara glad om du har jobb för dagen, men du kan inte planera framtiden, säger Björn.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.