Nya samarbetslagen ger bättre möjligheter att påverka

26.06.2006 10:15 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Lyly

Den nya samarbetslagen blir redigare än den gamla och den ökar löntagarnas inflytande, kommenterar FFC-chefen Lauri Lyly. Lagen ökar rättvisan i arbetslivet när den kombineras med omställningsskyddet och beställarens ansvar. Lyly var en av FFC:s representanter i den beredande kommittén, som fick sitt betänkande klart i juni.

Trepartskommittén föreslår att den nya lagen tillämpas på företag med minst 20 anställda och omfattar också föreningar och stiftelser. Det var ett av FFC:s viktigaste mål att lagens tillämpningsområde skulle utvidgas. Den gällande lagen binder bara företag med minst 30 anställda. Reformen kommer att få med 2 600 nya företag och, enligt FFC:s beräkningar, cirka 80 000 nya löntagare i lagens tillämpningsområde.

Enligt betänkandet är lagens syfte att parterna eftersträvar enighet i samarbetsförhandlingarna. Samarbetsförhandlingar bör alltid föras när väsentliga förändringar planeras i arbetsuppgifter, -metoder eller -organisation. Lagen kommer att förutsätta en mer detaljerad personalplanering. Förhandlingstiden vid uppsägning av högst tio personer förlängs från sju till fjorton dagar.

Informationen om bruket av arbetskraft kommer att bli mer tillgänglig. Nytt tillämpningsområde är underentreprenader.

&#;8211 Om underentreprenader eller bruket av hyrarbetare påverkar personalens ställning märkbart, exempelvis de anställdas arbetsuppgifter, måste man förhandla om detta med arbetstagarna, förklarar Lauri Lyly.

Riksdagen behandlar lagen i höst. Kommittén var nästan enhällig, Företagarna i Finland antecknade en avvikande åsikt till protokollet.

Läs mera om den nya samarbetslagen på Löntagarens webbplats.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.