Nya arbetsmetoder etableras

Huvudförtroendemannen Hely Saarela besöker ofta handelslaget Osuuskauppa Hämenmaas olika enheter för att kontrollera om allt är bra. För henne har arbetshälsoprojektet Hyvis blivit ett arbetsredskap som arbetstagarna drar nytta av.
16.12.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Utvecklingssamtal redan under prövotiden, arbetsrotation och arbetsanpassning är några modeller som har visat sig fungera vid Osuuskauppa Hämenmaa, berättar Jaana Kajasranta-Alenius och Hely Saarela.

− När jag besöker arbetsplatserna har jag lärt mig att se om något är på tok. Om saken inte kommer upp vid de större mötena, kan jag diskutera den på tumanhand. Ju tidigare problem tas upp till diskussion, desto bättre, säger Hely Saarela, huvudförtroendeman vid S-gruppens handelslag i Tavastland.

Osuuskauppa Hämenmaas Hyvis-projekt startade för ungefär ett år sedan och det pågår till januari. Men både Hely Saarela och Jaana Kajasranta-Alenius, som är expert på arbetshälsa vid handelslaget, säger med en mun att projektet egentligen inte avslutas då. Mycket av det som har hört till projektet har nämligen blivit en del av den normala verksamheten.

140 anställda vid Hämenmaas butiker, restauranger och trafikbutiker har deltagit i projektverkstäder. Där tog man fram 700 idéer som man gallrat i, infört eller experimenterat med.

I Hämenmaas Hyvis-projekt tar man med personalen som arbetslivsexperter och för att utveckla arbetsmetoderna. Hyvis söker lösningar på vändpunkter i arbetslivet, till exempel förändringar på arbetsplatsen, personliga kriser, problem med arbetsförmågan eller brist på motivation. Andra vändpunkter för en enskild arbetstagare kan vara när man börjar jobba efter en längre sjukskrivning, får ett större ansvar eller snabbt stiger i karriären. De praktiska innovationer som projektet tagit fram passar in på nästan alla omställningar.

Många idéer omvandlas till praxis

Hyvis-projektet har som mål att ta fram mellan en och fem nya innovativa verksamhetsmodeller för att främja ett gott arbetsliv. Ett annat mål är att personalen ska vara nöjd med arbetshälsoverksamheten och att företagshälsovården ska utvecklas i en mer förebyggande riktning. Man vill sätta in åtgärder som upprätthåller arbetsförmågan tidigare och rikta dem bättre. Och slutligen vill man sprida fungerande verksamhetsmodeller till andra företag i landet.

Vissa av idéerna som kläcktes under projektets gång var helt nya, medan andra var preciseringar av gamla idéer och tidigare praxis. Nu prövar man idéerna och avsikten är att många av dem ska bli normal praxis inom handelslaget.

Osuuskauppa Hämenmaas arbetshälsoexpert Jaana Kajasranta-Alenius berättar till exempel att de anställda redan under prövotiden deltar i ett utvecklingssamtal med sin chef. I somras ordnades också utvecklingssamtal med sommarvikarierna.

Hely Saarela berättar att handelslaget har använt sig av arbetsanpassning i flera år.

− Arbetstagaren kan vara hjälpt av att få nya arbetsuppgifter till exempel efter längre sjukskrivningar eller vid sjukdomar i rörelseorganen. Eftersom Osuuskauppa Hämenmaa är en stor arbetsgivare är det relativt lätt att ordna med arbetsanpassning.

Intresserade kan också anmäla sig till arbetsrotation och på det sättet berika arbetet, få nya idéer och lära sig att uppskatta andras arbete.
Jaana Kajasranta-Alenius konstaterar att sjukskrivningarna vid handelslaget har minskat.

− De kommer knappast att minska mycket mer – förkylningar kommer ju varje år. Vid sjukskrivningar räcker det med egen anmälan. Det är ingen idé att de som har en magsjukdom och förkylning köar till läkare. I stället kan de vila hemma och snabbare komma på fötter igen.

Ambassadörerna sporrar

Vid åtta av Hämenmaas enheter pågår ett experiment med Hyvis-ambassadörer. De informerar enheterna om nya metoder för att förbättra arbetshälsan och ger råd om ergonomi och säkerhet på sina egna arbetsplatser.

Ambassadörerna visar på olika möjligheter, sporrar cheferna och arbetstagarna och ställer upp som kamratstöd.

− Ambassadörerna har med iver gått in för sin uppgift. De träffas också för att diskutera erfarenheter från olika branscher och för att lära av varandra. Man har tillsammans diskuterat sig fram till vad Hyvis-ambassadörerna ska ha för uppgift, betonar huvudförtroendeman Hely Saarela.

Det har konstaterats att Hyvis-ambassadörerna och deras uppgift som förmedlare av nya idéer och ny praxis är bra och avsikten är att verksamheten ska bli permanent.

Aino Pietarinen (översättning: Christina Tallberg)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.