Nödvändigt att satsa extra på sysselsättningen

22.08.2001 16:58 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Avdelningschef Pertti Parmanne, FFC om budgetförslaget

Pertti Parmanne, avdelningschef på FFC, varnar för att det osäkra ekonomiska läget gör att regeringen måste vara redo att komma med extra åtgärder för att förbättra sysselsättningen under hösten och vintern, ifall arbetslösheten ser ut att öka. De s.k. buffertarna och överskottet i den offentliga ekonomin ger om vid behov möjlighet därtill.

- Den allmänna linjen i budgetförslaget är något stimulerande, vilket är nödvändigt i ett läge då exporten stagnerat. För att upprätthålla sysselsättningen är det motiverat att också genomföra de skattelättnader man kommit överens om tidigare, likaså att se till att mera pengar satsas på sysselsättningen och den yrkesmässiga utbildningen samt att social- och hälsovårdsservicen och trafiklederna utvecklas, kommenterade Parmanne regeringens budgetförslag.

Nedskärningsförsöken parerades

Parmanne tycker det är positivt att regeringen håller fast vid det den förband sig vid i samband med de inkomstpolitiska förhandlingarna och att finansminister Sauli Niinistös (saml.) förslag om att skära ned arbetslöshetsersättningarna och pensionsskyddet kunde avvjärjas.

- FFC har framhållit att det under höstens löpp är nödvändigt att finna lösningar på viktiga frågor gällande arbetslöshets- och pensionsskydd. De linjedragningar som gjorts av regeringen i samband med budgeten ökar förtroendet för att det är möjligt att komma överens.

Regeringen har redan tidigare förbundit sig att fortsättningsvis försöka få ett slut på fattigdom och hjälpa de mindre bemedlade. FFC understryker att det verkliga botemedlet mot fattigdomen, utom arbete, är att se till att arbetslöshetsskyddet hålls på en rimlig nivå. I stället för att skära ned arbetslöshetsersättningarna bör kravet på den tid man är i arbete igen bli sex månader. Då skulle man spara in en stor del av de utgifter man i dag har för utkomststödet.

Sjöfarten i vågskålen

FFC anser det synnerligen oroväckande att förutsättningarna för sjöfart fortfarande förblev öppna vid budgetmanglingen. Den finländska sjöfarten bör garanteras samma verksamhetsförutsättningar som gäller i Sverige och andra konkurrensländer. Finland bör bl.a. införa en tonnageskatt. Regeringen bör inse sitt ansvar för den finländska sjöfartens öde.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.