Mer varierande i verkligheten

− På ett mindre bageri jobbar man med många olika uppgifter samtidigt. I tv-programmet kretsar det däremot oftast runt en enda produkt i taget. Till vårt arbete hör att hela tiden vara ett steg före, att förbereda och planera nästa dag och nästa vecka, berättar konditorn Päivi Fonselius.
08.09.2015 07:00
LÖNTAGAREN
Som konditor måste man behärska klassiska produkter, men samtidigt vara nyskapande, säger Päivi Fonselius som jobbar på bageri- och konditoriföretaget Pekka Heikkinen & kumpp. i Kajana.

De bagerier som har medverkat i serien Finlands bästa bageri (Suomen paras leipomo) på tv-kanalen Jim har varit rätt små, och en del av dem har specialiserat sig på exempelvis choklad eller färskbakat.

Men specialiseringen betyder samtidigt att man kanske inte klarar av att laga vissa traditionella bageriprodukter som till exempel petit-chouer, konstaterar konditorn Päivi Fonselius som jobbar på bageri- och konditoriföretaget Pekka Heikkinen & kumpp. i Kajana.

Päivi Fonselius berättar att hon gärna har tittat på några avsnitt av Finlands bästa bageri, men hon har inte fastnat för programmet till den grad att hon skulle ha bänka sig framför tv:n för att se varje avsnitt.

− Finlands bästa bageri är gjort för den vanliga tittaren, inte för branschfolk. För mig var det ett underhållningsprogram, säger hon men tillägger att hon ändå har fått några matnyttiga tips via programmet.

Det bästa med Finlands bästa bageri har enligt Päivi Fonselius varit att bagerierna som deltar är så olika. Hon har följt med hur bagerierna i samband med de olika tävlingsuppgifterna har försökt utveckla egna versioner av bakverken.

− Det här jobbet är inte det minsta romantiskt. Man ska stå ut med hettan i köket och att vispa grädde kräver påpasslighet. Inte ens i programmet lyckas man med allt, säger Päivi.

Traditioner och nyskapande

Konditorn Päivi Fonselius är utbildad inom branschen och hon har jobbat på bageri- och konditoriföretaget Pekka Heikkinen & kumpp. i snart fjorton år.

− Vårt bageri har redan fyllt hundra år och känner traditionerna och smakerna som är typiska för Kajanaland. Våra kunder gillar hjortronbakelser och hjortrontårtor med grädde. Under jordgubbssäsongen lagar vi jordgubbstårtor i traditionell stil, berättar hon.
Trots de långa traditionerna stampar man inte på stället.

− Hos oss får man vara kreativ och hitta på nytt. Vi tar hela tiden fram nya produkter allt efter säsong. Dem kan man ofta hitta i vårt eget kafé eller i vår egen butik. Jag är glad över att vi har ett varierande jobb, säger Päivi.

Kunderna har ofta önskemål eller favoritversioner av produkterna. Beställningsprodukterna kan sedan bakas till försäljning om man tror att de går åt.

– Bageriprodukterna har i någon mån åtgång också utanför Kajana, men merparten av produkterna säljs i affären och kaféet som finns i samband med bageriet.

Sött och salt hantverk

Päivi Fonselius berättar att hon har trivts mycket bra med sitt jobb. Enligt henne är jobbet långt ifrån industriellt och hon trivs speciellt bra med mångsidigheten, trots att själva arbetet emellanåt är tungt.

− Vi har under 20 anställda och arbetet är mångsidigt eftersom allt – sött och salt, bottnar och fyllningar − görs för hand hos oss, säger Päivi.
Päivi berättar att tv-serien Finlands bästa bageri inte visar de allra vardagligaste och mest rutinartade arbetsskedena. Så här är det förstås alltid i tv-program eftersom man måste få med de arbetsskeden som intresserar tittarna – i det här fallet avsmakningar och bedömningar. Och det är just tävlingsmomentet som är programmets salt, tycker Päivi Fonselius.

Aino Pietarinen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.