Medarbetaren: ”Vi håller köpparadiset i gång”

Löntagaren provar på olika yrken genom att jobba en dag på en arbetsplats. Nu jobbar Löntagarens reporter som fastighetsskötare i köpcentret Jumbo i Vanda.
16.12.2014 08:30
LÖNTAGAREN
Fastighetsskötaren ska hålla rent på lastningsområdet. Löntagarens reporter Johannes Waris jobbar en dag som fastighetsskötare i köpcentret Jumbo.

En stor del av arbetet sker utom synhåll för kunderna, vid datorn. Det handlar om att ha koll på de alarmsignaler som dyker upp på rutan. Och de är många.

– Telefonen och datorn har blivit fastighetsskötarens viktigaste arbetsredskap, säger Mauri Ukkola.

Telefonen ringer titt som tätt men fastighetsskötarteamet intygar att det är en relativt lugn dag i dag. Speciellt måndagar och tisdagar innebär så gott som alltid full rulle. Ifall jag jobbat här veckan innan hade jag fått vara med om att bygga julstugan som naturligtvis ska firas med en taklagsfest då den väl står färdig. Och tomten ska infinna sig först i morgon klockan tio, så den jobbförmånen uteblir.

Det piper till i Mauris ficka och vi måste ta oss till andra ändan av köpcentret. Vi hoppar på saxliften och beger oss av. Vi får problem när vi upptäcker att en av klädbutikerna har utvidgat sitt lager till gången bakom butiken. Det blir ett pusslande för att få den drygt två ton tunga maskinen ut ur gången till själva köpcentret.

Där lurar nya hinder i form av kunder som går med näsan i rutan på sina smarttelefoner och har noll koll på vad som händer runt omkring dem. Vi väjer några gånger i sista stund, men när vi väl är framme fixar vi lätt vårt uppdrag.

Johannes Waris

Läs hela reportaget i papperstidningen (Löntagaren 6/2014).

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.