Medarbetaren: Smutstvätten blir ren på löpande band

Nybörjaren har svårt att hänga med när smutsiga handdukar, lakan och kläder ska tvättas. Jobbet är tungt, men slutresultatet är skinande rent.
21.06.2016 09:00
LÖNTAGAREN
Medarbetaren Johannes Waris jobbar en dag på Eketvätt. Han följer med tvätteriarbetaren Mikaela Eklund, vanligen kallad Mimma.

Vi sätter i gång med arbetet vid det löpande bandet där tvätten sorteras. Jag blir informerad om att jag har haft tur – textilierna som ska tvättas i dag kommer främst från hotell.

– Det kan lukta värre när det kommer tvätt från sjukhusen, säger Mikaela Eklund, som kallas Mimma.

I den vita massan som spottas ut på bandet har jag svårt att urskilja vad som är en badrumsmatta och vad som är en liten handduk. Det kommer frottéhanddukar, badlakan och en och annan badrock som jag ska slänga i en röd korg. Mimma ger mig ändå godkänt vitsord för arbetsuppgift nummer ett.

Efter att tvätten är sorterad ska den in i tvättmaskinen. Jag hade lekt med tanken på att ta min egen smutstvätt med mig, och få den tvättad och manglad på köpet, men det är nog tur att jag inte gjorde det. Det är nämligen ingen vanlig tvättmaskin det här, utan ett så kallat tvättrör där tvätten går igenom elva olika skeden innan den dimper ner i nedre våningen, hoppressad till en ”kaka” som det kallas.

Johannes Waris

Läs hela reportaget i Löntagaren nr 3/2016

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.