Medarbetaren: Saltstänkt arbetsdag vid gränsen

Löntagaren provar på olika yrken genom att jobba en dag på en arbetsplats. Nu jobbar Löntagarens reporter som sjöbevakare på Vallgrunds sjöbevakningsstation i Korsholm.
09.09.2014 08:30
LÖNTAGAREN
Sjöbevakaren Michael Nordlund och medarbetaren Johannes Waris bekantar sig med verksamhetsområdet som sträcker sig från Oravais i norr till Närpes i söder.

Vi styr mot Wasa Express som kör i riktning mot Vasa. En bordningsövning står på agendan och jag ska naturligtvis vara med. Fartyget verkar enormt då vi kör mot sidan av det.

– Om du faller i ska du skjuta ut från skrovet med båda benen. Det är 22 grader i vattnet, det är inte farligt. Det är båtarna som är farliga, lyder Michael Nordlunds sista råd.

Det gör mig inte precis mindre orolig, men nu finns inget val. Jag följer efter Michael fram i båten. Ville Niemelä bakom rodret får vår ribbåt att stiligt lägga sig intill skrovet.

Det hela går så snabbt att jag knappt hinner tänka. Mitt i allt befinner jag mig på bildäck i sällskap av två matroser som verkar vara vana med att få besök av sjöbevakare.

Johannes Waris

Läs hela texten i papperstidningen (Löntagaren 4/2014).

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.