Medarbetaren: Ett yrke som väcker känslor

Det finns många åsikter om parkeringskontrollanterna. Men vad går jobbet egentligen ut på? Det visar sig snabbt att det åtminstone lönar sig att ha gott om tålamod och bekväma skor.
05.09.2016 09:00
LÖNTAGAREN
Löntagarens reporter Johannes Waris som den här dagen bekantar sig med parkeringskontrollant jobb under handledning av Patrick Wikblad.

Vi har inte traskat omkring länge på vårt område förrän min kollega för dagen Patrick Wikblad noterar att vi har fyra bilar felparkerade vid dörren till en av klinikerna. Det gula strecket talar sitt tydliga språk, så det är bara att ta fram maskinen och börja skriva ut parkeringsböter, eller felparkeringsavgifter som det formellt heter.

Några meter bort har en taxichaufför lämnat sin bil på tomgång mitt på vägen, så att den täpper till all trafik. Chauffören syns däremot inte till någonstans. Det här är ett alldeles solklart fall eftersom bilen hindrar till exempel ambulanser från att ta sig fram.

Just när vi håller på med att skriva ut en bot dyker chauffören upp. Han avfyrar en salva svordomar innan han sätter sig bakom ratten och gasar iväg. Patrick håller sig ändå lugn.

Visst har man hört skräckhistorier, både inhemska och från utlandet, om parkeringskontrollanter som har blivit misshandlade. Det är en av orsakerna till att parkeringskontrollanterna alltid jobbar i par om det bara är möjligt. Patrick Wikblad har klarat sig utan några större problem även om det har förekommit en del muntlig respons av det aggressivare slaget.

– Det är viktigt att alltid berätta exakt vad som är fel och varför man ingriper, konstaterar han.

Det gäller också att vara konsekvent. Om det finns flera fordon på samma område som parkerat fel ska alla få en lapp, eller så ingen.

Jag märker att det är ganska vanligt att människor kommer fram och ställer frågor om var och hur och när man får parkera, och då får jag snabbt ta och konsultera min kollega för dagen.

Jag ser minst sagt intressanta parkeringslösningar under vår tur. Någon har parkerat i filen som ambulanserna använder när de kör upp till dörren under patienttransporterna.

En Audiförare har lämnat hela fem centimeter utrymme mellan sin bil och bilen framför så att den andra bilens förare inte kan ta sig ur fickan. Föraren till den instängda bilen är aningen frustrerad över tilltaget – och det kan jag förstå.

Under ett vanligt arbetspass delar parkeringskontrollanterna ut några tiotal böteslappar.

– Inte ett enda arbetspass har jag klarat mig helt utan att skriva ut böter. Alltid är det någon som har parkerat fel. Värst är det nog vid Helsingfors ishall under ishockeymatcherna. Då parkerar folk helt hur de vill.

Johannes Waris

Läs hela reportaget i Löntagaren nr 4/2016

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.