Medarbetaren: Den sympatiska klassikern från Hangö

Stadiga tag och kvicka fingrar är ett måste för den som monterar cyklar. Att få rätt del på rätt plats är inte heller det lättaste, visar det sig när jag prövar på att sätta ihop en Jopo.
25.10.2016 09:00
LÖNTAGAREN
Medarbetaren Laura Klingberg testar på att montera ihop en Jopo på Helkamas fabrik i Hangö. Patrik Lindström berättar hur det går till.

Min handledare i dag är Patrik Lindström, som lustigt nog har samma namn som vår fotograf. Patrik har jobbat på Helkama i tio år och ska visa hur en cykel monteras. För honom tar det mindre än tio minuter att sätta ihop en Jopo, som bara är en av flera olika modeller som tillverkas i Hangö.

– Det här är en ganska simpel modell, det är fotbromsar och inga extragrejer på den, säger Patrik och försöker övertyga mig om att uppdraget inte alls är omöjligt.

Så blir det min tur att ta över. Medan jag tar en cykelram från ställningen försöker jag minnas alla detaljer som jag nyss har lärt mig. Det här är ingen enformig syssla och jag inser snabbt hur klumpig och långsam jag är – i det här uppdraget gäller det att ha kvicka fingrar och stadiga händer.

Det märks att Patrik Lindström har instruerat andra nybörjare tidigare eftersom han tålmodigt orkar förklara, anvisa och ge råd. Utan hans hjälp skulle jag ha satt bakhjulet fram och stänkskärmarna på fel led. Att få hjulen rakt och att fästa kedjan visar sig vara det allra svåraste.

Jag märker att jag ganska ofta utbrister ”oj” eller ”hoppsan” och flera gånger tappar jag muttrar och verktyg på golvet. Vid samma linje jobbar en kvinna som hinner montera ihop fyra cyklar under samma tid som jag klarar av en cykel.

– Men Patrik är ännu snabbare, säger hon och skrattar vänligt.

Laura Klingberg

Läs hela reportaget i Löntagaren nr 4/2016

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.