Matbiten: Mustig gryta på bondböna

17.02.2015 05:00
LÖNTAGAREN
Mustig gryta på bondböna. Recept: Elisabeth Eriksson.

2 lökar
3 vitlöksklyftor
rybsolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
några stänk tabasco
8 dl blötlagda och förvällda bondbönor (4 dl torkade)
4 potatisar av fast sort i tärningar
2 morötter i tärningar
500 g tomatkross
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
½ paprika
1 msk vinäger eller en skvätt rödvin
ca 1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
(salt)

Till serveringen:

fet yoghurt med hackad persilja och rödlök

Värm upp kryddorna i olja i en kastrull. Hacka lök och vitlök, fräs i kryddorna. Tillsätt tärnad morot och potatis, vänd så de inte bränns vid. Koka upp vatten och slå över så att det nätt och jämnt täcker. Tillsätt förvällda bönor, tomatkross, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad. Låt puttra på svag värme i 30 minuter. Tillsätt paprikatärningar och smaka av med tabasco och vinäger eller vin. Låt puttra ännu i 5 minuter.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.