Matbiten: Moussaka

09.09.2014 05:00
LÖNTAGAREN
Moussaka (6 portioner). Recept: Elisabeth Eriksson.

2 st auberginer (ca 700 g)
1 tsk salt

Ostsås:

2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven emmentalerost
1 krm salt
1 msk sesamfrön

Köttfärssås:

2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
smör
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk oregano

Sätt ugnen på 225 grader. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka i ca 15 min.

Vispa mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka i ca 3 min. Rör ner osten. Smaka av med salt.

Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna i ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Tips! Byt ut aubergin mot squash eller potatisskivor. Du kan också med fördel byta ut en del av köttet mot röda linser. Reglera vätskemängden enligt behov.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.