Matbiten: Havrerisotto

22.10.2013 05:00
LÖNTAGAREN
Havrerisotto (4 portioner). Recept: Elisabeth Eriksson.

2 ½ dl skalat havre
1 gul lök
8 dl grönsaksbuljong
1 msk rybsolja
1 dl finklippt persilja eller andra örter
1 paprika
1 liten bit chili
2 dl kokta kikärter
40 g cashewnötter

Dressing

3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa krossad svartpeppar

Koka upp vatten och tillsätt en halv grönsaksbuljongtärning. Finhacka löken. Tvätta och strimla paprikan samt chilin. Spola den skalade havren under kallt rinnande vatten. Hetta upp en skvätt olja i en traktörspanna och fräs löken samt chilin. Tillsätt havreris och späd på av buljong. Koka i ca 8 minuter. Tillsätt paprikan och smaka av. Behövs det längre koktid? Havren ska ge tuggmotstånd. Badda en stund och smaka av. Ge färg åt nötterna samt kikärterna i en torr och het panna. Klipp över rejält med färska örter och spetsa med en oljevinägerdressing.

Den här rätten kan du variera med favoritgrönsaker och svamp. Vill du ha rätten lite festligare går det bra att hälla i en skvätt vitt vin och toppa härligheten med en riktigt god riven ost.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.