Människohandelsoffren i Nykarleby får pengar genom lönegarantin

Staten betalar enligt lönegarantin drygt 200 000 euro till människohandelsoffren i Nykarleby. Ägarna till Nykarleby MTA-Montering dömdes tidigare i år till fängelse för människohandel, förskingring och misshandel.
07.11.2013 15:52
LÖNTAGAREN

Nykarleby MTA-Montering dömdes i Österbottens tingsrätt att betala ut lönefordringar på drygt 200 000 euro till sina tidigare anställda, men företaget saknar verksamhet och är betalningsoförmöget. Därför får arbetstagarna ut sina löner genom den statliga lönegarantin då domen har vunnit laga kraft. I summan på drygt 200 000 euro ingår ersättningar för övertid, söndagsjobb, veckovila, arbetstidsförkortning och semester.

I maj dömde tingsrätten de två företagarna bakom Nykarleby MTA-Montering till ovillkorligt fängelse i två och ett halvt år för människohandel. Företagarna är av vietnamesiskt ursprung, och de hade lockat hit 26 landsmän som sedan utnyttjades som arbetskraft i företaget. De två dömda företagarna har överklagat domen och behandlingen fortsätter i hovrätten i april.

Enligt FFC:s jurist Anu-Tuija Lehto är det ovanligt med domar för människohandel.

– Däremot är det vanligt att lönesummor av olika storlek inte betalas ut. Man borde överhuvudtaget ingripa mycket hårdare mot företag som betalar avtalsvidrigt låg lön. Det borde finnas olika sätt att ingripa, bland annat ett utvidgat beställaransvar.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.