Många kommuner tar tillbaka utlagda tjänster

En fjärdedel av kommunerna har tagit tillbaka utlagda tjänster. Höga kostnader och låg kvalitet är de vanligaste orsakerna till att kommunerna återtar tjänsterna som en del av sin egen verksamhet. Ju större kommun eller samkommun, desto vanligare är det att återta de utlagda tjänsterna. I hälften av kommunerna har man åtminstone övervägt att ta tillbaka tjänster.
13.06.2012 13:58
LÖNTAGAREN

Det visar en undersökning som Keva har låtit göra. Keva sköter pensionsärendena för kommunsektorns, statens och kyrkans personal.

Kommunernas ledande tjänstemän, som har intervjuats för undersökningen, bedömer att antalet kommunalt anställda fram till år 2020 kommer att minska med en tiondel – från nuvarande 430 000 anställda till ungefär 390 000. Samtidigt råder det brist på personal inom i synnerhet social- och hälsoverksamheten.

Kommunledningen motiverar i första hand personalminskningen med strukturförändringar, sparbehov och effektivering. Också pensioneringar väntas leda till färre anställda. I hälften av de kommuner där personalstyrkan beräknas minska, nämnde de ledande tjänstemännen utläggning eller bolagisering av tjänster som en orsak.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.