Man måste komma åt orsakerna bakom strejkerna

FFC:s fullmäktige säger bestämt nej till arbetsgivarnas krav på att begränsa strejkrätten. Bäst förebygger man strejker genom att ta itu med de verkliga orsakerna. Fullmäktigeledamöterna betonade också vikten av facklig organisering.
24.11.2014 12:49
LÖNTAGAREN
FFC:s fullmäktige samlades vid Kiljavainstitutet under torsdagen och fredagen

Fullmäktigeordförande Jarkko Eloranta från Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL konstaterade i sitt öppningstal att det behövs en bred och intakt strejkrätt, men att facket också behöver medlemmar som är beredda att kämpa för sina rättigheter. Fackets kraft är i organiseringen. Det går inte att satsa för mycket på medlemsrekrytering.

FFC:s ordförande Lauri Lyly betonade att man inte får begränsa strejkrätten. I stället för att fokusera på antalet strejker och strejkböter borde man uppmärksamma orsakerna bakom strejkerna.

Lauri Lyly påminde att arbetstagarna är tvungna att ta till strejk när inget annat hjälper. Målsättningen är ändå alltid att nå en överenskommelse förhandlingsvägen.

– Korta utmarscher är ofta en mänsklig reaktion som går att undvika genom bättre personalpolitik. Finns det på arbetsplatserna en vilja att komma överens genom förhandlingar? Det behövs alltid två parter för att nå en överenskommelse, betonade Lauri Lyly.

Juha Jaatinen från Finlands post- och logistikunion PAU konstaterade att det har blivit allt vanligare med säkringsåtgärder. Genom hot om vite på rentav hundratusentals euro hindrar man effektivt strejker. Situationen är ohållbar, enligt Juha Jaatinen.

Pirkko Valtanen från Metallförbundet ansåg att diskussionen om strejkrätten i det närmaste bryter mot de mänskliga rättigheterna.

– Sällan träter man ensam, påminde hon.

Måste satsa på medlemsrekrytering

Jarkko Eloranta förslog att man i medlemsrekryteringen tar i bruk en modell för tidigt ingripande, som skulle innebära att det hör till att vara med i facket och att frågor systematiskt och automatiskt tas upp till diskussion på arbetsplatserna.

Seija Laosmaa från industrifacket TEAM konstaterade att det är trevligt att få berätta goda nyheter.

− Inom TEAM har vi utbildat våra förtroendevalda och fäst uppmärksamhet vid kvaliteten på medlemsservicen. När en person ansluter sig till fackförbundet och arbetslöshetskassan från Allmänna arbetslöshetskassan YTK ersätter vi den återstående medlemsavgiften till YTK.

− Just nu är saldot omkring 70 återflyttare. Det lönar sig att vara aktiv, påpekar Seija Laosmaa.

FFC-fullmäktiges vice ordförande Lilli Kilpinen från Servicefacket PAM konstaterade att YTK har lyckats bättre än facket med sitt varumärke. Också Samlingspartiet har marknadsfört sig som ett arbetarparti. Enligt Lilli Kilpinen borde facket göra sig mer känt, och det skulle inte skada om arbetslöshetskassorna gick samman.

Aino Pietarinen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.