Målen med ungdomsgarantin är långt ifrån uppfyllda

Ungdomsgarantin är ett fungerande system, men problem orsakas av att de unga är så många i förhållande till antalet lediga platser. Så säger utvecklingschef Pirjo Raittila-Parkkinen som är kontaktperson för ungdomsgarantin på arbets- och näringsbyrån i Mellersta Finland.
09.09.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Pirjo Raittila-Parkkinen medger att ungdomsgarantin inte alltid fungerar. Det beror på att näringslivet inte drar och att köerna på arbets- och näringsbyråerna är långa.

– De tjänster och produkter, till exempel arbetsprövning och Sanssi-kortet, som de unga erbjuds är bra, men näringslivet drar inte tillräckligt bra så som läget på arbetsmarknaden ser ut i dag, säger hon.

Ungdomsgarantin borde garantera alla under 25 år ett jobb eller studieplats eller annan sysselsättningsfrämjande tjänst inom tre månader efter att personen anmält sig som arbetslös. Samma gäller för utexaminerade under 30 år.

En tredjedel av alla arbetslösa under 25 år har inte fått det som utlovats inom utsatt tid. I mellersta Finland är andelen hela 40 procent.

Ungdomsarbetslöshet är ett problem i populära studiestäder som Jyväskylä, där både studerande och ungdomar som slutfört sina studier och stannat kvar på studieorten konkurrerar om jobben. Antalet jobb beror förstås också på ortens näringsstruktur.

Pirjo Raittila-Parkkinen säger att genomförandet av ungdomsgarantin också bromsas upp av de tidvis långa köerna på arbets- och näringsbyråerna. Till exempel i början av sommaren anmäler sig många utexaminerade som arbetslösa, och alla hinner inte få hjälp inom den utsatta tiden på två veckor.

I slutet av maj fanns det i hela landet över 40 000 arbetslösa som omfattades av ungdomsgarantin.

Lönesubvention intresserar

I flera landskap pågår kampanjer med devisen Jobb åt unga, som ska göra ungdomsgarantin känd både för de unga och för arbetsgivarna. Pirjo Raittila-Parkkinen säger man med hjälp av kampanjen har lyckats hitta dolda jobb.

Ett konkret sätt att locka arbetsgivarna att sysselsätta unga är lönesubventionen för unga, det vill säga det så kallade Sanssi-kortet. Under perioden januari–maj delades nästan 17 000 Sanssi-kort ut till arbetslösa under 30 år. Under samma tid beviljades lönesubventioner till drygt 5 000 arbetsgivare som anställt någon med Sanssi-kort. I mellersta Finland har framför allt bygg-, el-, livsmedels- och handelsbranschen gett jobb med lönesubvention.

Sanssi-kortet är emellertid ingen mirakelmedicin, eftersom företagen alltid måste ha ett äkta behov att anställa någon.

– Om den ekonomiska situationen vid ett företag är dåligt, kan det inte anställa folk ens med hjälp av lönesubventioner, säger Pirjo Raittila-Parkkinen.

Minna Kurvinen (översättning: Christina Tallberg)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.