Lyly: Erbjudandet om en nollinje 2017 gäller endast nu

FFC:s ordförande Lauri Lyly påminner om att erbjudandet om en uppgörelse där lönerna inte höjs endast är i kraft under de förhandlingar på arbetsmarknaden som förs just nu.
19.11.2015 11:45
LÖNTAGAREN
FFC:s fullmäktige sammanträder i Kiljava i Nurmijärvi.

– Det är inte längre realistiskt att förvänta sig en långvarig måttfull lönepolitik under arbetsmarknadsförhandlingarna hösten 2016, om vi inte når ett förhandlingsresultat nu. Nästa höst skulle kraven på kompensation för de försämringar som tvångslagarna innebär tas upp vid förhandlingsbordet. Det skulle inte heller bli verklighet av den nya finländska modell som FFC har föreslagit, där man utgår från den öppna sektorn.

Vid FFC:s fullmäktige i Kiljava på torsdagen bedömde Lyly att försöken att nå en arbetsmarknadsuppgörelse är realistiska, trots den snäva förhandlingssituationen.

– FFC är beredd att fortsätta förhandlingarna om en arbetsmarknadsuppgörelse som hela Finland väntar på, som förbättrar sysselsättningen och konkurrenskraften. Bland alla utmaningar behöver vi uppgörelser som för Finland mot en bättre framtid.

Om arbetsmarknadsparterna når ett gemensamt förhandlingsresultat, förutsätter FFC att regeringen drar tillbaka sina förslag till tvingande lagstiftning som skulle försämra arbetsvillkoren, och också de planerade villkorliga nedskärningarna av barnbidraget och arbetslöshetsskyddet. Lyly påpekar att de försämringar som regeringen eftersträvar med tvångslagarna, bland annat gällande sjuklönen och semestern, skulle drabba olika arbetstagargrupper olika hårt. Han konstaterar också att det inte finns en klar uppfattning om förslagens kostnadssänkande effekt.

– Regeringens tvångslagar är inte ett trovärdigt sätt att få konkurrenskraften att ta ett skutt. Tvärtom skulle de ge människorna en känsla av otrygghet och skapa oro på arbetsmarknaden. Tvångslagarna är också en grov kränkning av avtalsfriheten, betonar FFC:s ordförande Lauri Lyly.

FFC erbjuder arbetsgivarna en möjlighet att för år 2017 avtala om en uppgörelse där lönerna inte höjs. För år 2018 skulle förhöjningarna bestämmas enligt den öppna sektorn, det vill säga exportbranscherna.

FFC:s förslag till arbetsmarknadsuppgörelse innehåller förutom en ytterst måttfull löneuppgörelse också en sänkning av arbetsgivaravgifterna och en trepartsberedning av lagändringarna som gäller arbetslöshetsskyddet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.