Ledaren: Inte ett val för alla

Bara en av tio vill byta sin semesterpenning mot ledig tid. Lika många har inget svar på frågan som ställdes till drygt 1200 arbetstagare i olika FFC-förbund. Det här visar FFC:s arbetslivsbarometer om arbetstider som publiceras lagom till semestersäsongen. Barometern visar också att möjligheten inte ges alla, utan endast drygt 40 procent kan välja pengar eller ledig tid.
12.06.2012 07:00
LÖNTAGAREN

Om fritid och löneförhöjning ställs emot varandra, vilket blir svaret då? Jo, de som vill ha mer i börsen är något fler än de som väljer alternativet mera ledig tid. Här är åldern en stark faktor: 56 procent av dem som fyllt 50 vill hellre ha mer fritid mot endast 36 procent av dem som inte ännu passerat 30-strecket.

Enligt FFC:s utvecklingschef Juha Antila är förklaringarna två. Kombinationen ålder och erfarenhet har gett de äldre högre inkomst och där igenom en reell möjlighet att välja. Arbetstagare i åldern 30–40 år och yngre kämpar med att klara investeringar, i bostad, bil och annat som familjen anser sig behöva.

Flexibel arbetstid och arbetstidsbanker är rätt sällsynta på FFC-fältet. Endast 16 procent av FFC:arnas arbetsplatser använder sig av en arbetstidsbank medan 15 procent tillämpar en flexibel arbetstid. Överhuvudtaget har FFC:arna sämre möjligheter att påverka sin arbetstid än tjänstemännen. Påståendet att finländarna har de mest flexibla arbetstiderna i Europa är en sanning med modifikation. Enligt Antila fungerar flexibiliteten i huvudsak på produktionens och arbetsgivarnas villkor. Och i Finland utförs de facto mer skift- och nattarbete än i något annat EU-land, och mest i de branscher FFC:arna arbetar i. Hela två av fem utför skiftarbete.

Ett klart samband finns mellan flexibla arbetstider och trivsel i arbete. Det bekräftas av svaren i arbetslivsbarometern.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.